Pull-out capacity of multi-helix screw pile in organic soil
Organik zeytinde multi-helix vidalı kaplama kapasitesi
- Tez No: 490068
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ ÇANAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organik toprak, kazık, çekip çıkarma, kazık kapasitesi, gerilme, helical pile, organic soil, pull-out capacity, pile efficiency
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, organik topraklarda çekme yükü altında çok helezonlu plaka kazıklarının performansı, helezoni kazıklar üzerinde deneysel bir incelemeyle test edilmiştir. Testler, farklı sayıda plakaya sahip sert helezon kazıklar üzerinde gerçekleştirildi. Helezon kazıkları 16 mm çapında yumuşak çelik millerden yapılmıştır, bunun için çap ve zift için 50 mm'lik yumuşak çelik plakalar kaynak yapılmıştır. Testler, helezon aralığı 0.1 ila 0.5 arasında değişen çap oranlarına sahip tek, çift, üçlü ve dört boyutlu-helezon silindirik vida kazıkları üzerinde gerçekleştirildi. Verimliliği değerlendirmek için bir dizi test gerçekleştirildi. Testlerin sonuçları, farklı geometri ankrajları için nihai kapasitedeki farkı göstermek için kullanılır. Sonuçlar helezoni kazık davranışının temelde kazık geometrik karakteristiklerine ve toprak yoğunluğuna bağlı olduğunu gösterdi. Elde edilen sonuçlara göre helezoni kazıkların çekme yükü kapasitesi, aralık oranına (S/D) ve plakaların sayısına bağlıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the performance of multi-helix plate piles under pull-out load in organic soils is tested through an experimental investigation on helical piles. Tests were carried out on rigid helical piles with different numbers of plates. The helix piles were made of 16 mm diameter mild steel shafts to which mild steel plates of 50 mm for both diameter and pitch were welded. Tests were performed on single, double, triple, and quadrable-helix cylindrical screw piles with helix spacing to diameter ratios varying from 0.1 to 0.5. A set of tests was also performed to evaluate efficiency. The results of the tests are used to illustrate the difference in ultimate capacity for the different geometry anchors. The results showed that the helical piles behavior depends essentially on pile geometric characteristics and soil density. According to the achievements, pull-out load capacity of helical piles depends on spacing ratio (S/D) and number of plates.