Ameliyathane hemşirelerinin iş doyumu ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Examination of job satisfaction and the factorsof operating room nurses
  1. Tez No: 527607
  2. Yazar: BETÜL AKKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER KARANİSOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Hemşire, İş Doyumu
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Ameliyathane hemşirelerinin iş doyumu ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmaya Kocaeli'ndeki özel hastanelerde çalışan toplam 80 ameliyat hemşiresi dahil edildi. Hemşirelerin iş doyum düzeylerini belirlemek için Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanıldı. Çalışmadan elde edilen verilerin analizi neticesinde hemşirelerin iş doyumlarının orta düzeyde olduğu görüldü. İş doyumu üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılan istatistiksel analizler neticesinde kadın hemşirelerin iş doyum düzeylerinin erkeklerden daha yüksek olduğu ancak cinsiyetin iş doyumu üzerindeki etkisinin anlamlı olmadığı görüldü. Yine yapılan analiz neticesinde yaştaki artışa bağlı olarak iş doyum düzeyinin anlamlı şekilde arttığı tespit edildi. Evli hemşirelerin iş doyum düzeylerinin genel olarak daha yüksek olduğu, ancak medeni durumun iş doyumu üzerindeki etkisinin anlamlı olmadığı tespit edildi. Benzer şekilde çocuk sahibi olanların iş doyum düzeyleri daha yüksek bulunmuş ancak bu durumun iş doyumu üzerindeki etkisinin anlamlı olmadığı saptandı. Yapmış olduğumuz çalışmada eğitim düzeyindeki artışa bağlı olarak iş doyum düzeyinin anlamlı şekilde düştüğü tespit edildi. Meslekteki ve kurumdaki çalışma süresi arttıkça iş doyumu düzeyinin de anlamlı şekilde arttığı belirlendi. Kendi isteğiyle çalıştığını ifade edenlerin dışsal doyum ve toplam iş doyumu düzeyinin, yönetim kararıyla çalıştığını ifade edenlerin ise içsel doyum düzeylerinin daha yüksek olduğu, ancak gruplar arasındaki farkın anlamlı olmadığı tespit edildi. Sürekli gündüz çalışanların içsel doyum, dışsal doyum ve toplam iş doyumu düzeylerinin vardiyalı çalışanlardan anlamlı şekilde daha yüksek olduğu belirlendi. Bölüm sorumlu hemşirelerinin içsel doyum, dışsal doyum ve toplam iş doyumu düzeylerinin daha yüksek olduğu, ancak gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
A total of 80 operating nurses working in private hospitals in Kocaeli were involved in the study to determine the job satisfaction and the factors affecting the operating room nurses. The Minnesota Job Satisfaction Scale was used to determine job satisfaction levels of nurses. As a result of the analysis of the data obtained from the study, it was seen that the job satisfaction of the nurses was moderate. As a result of the statistical analyzes performed to determine the factors affecting job satisfaction, it was seen that female nurses had higher job satisfaction levels than men but the effect of gender on job satisfaction was not significant. Again, as a result of the analysis, it was determined that the level of job satisfaction increased significantly depending on the increase in the age. Married nurses generally had higher levels of job satisfaction, but marital status on job satisfaction was not significant. Similarly, the level of job satisfaction was found to be higher among those who had children, but it was found that the effect on job satisfaction was not significant. In the study we conducted, it was found that the level of job satisfaction decreased significantly due to the increase in education level. The level of job satisfaction increased significantly as the duration of work in the company and in the company increased. It has been determined that the levels of external satisfaction and total job satisfaction of those who express self-willing work are higher than those of those who express that they work with management decision, but the difference between the groups is not significant. Continuous daytime workers' internal satisfaction, external satisfaction and total job satisfaction levels were found to be significantly higher than the shift workers. The internal nursing, external satisfaction and total job satisfaction levels of department responsible nurses were found to be higher but there was no significant difference between the groups. EXAMINATION OF JOB SATISFACTION AND THE FACTORS OF OPERATING ROOM NURSES