İşletmelerde eğitim ve geliştirme uygulamalarının iş tatminine etkisi: Bir alan araştırması
The effect of training and development practices on job satisfaction in enterprises: A field study
  1. Tez No: 527712
  2. Yazar: İSMAİL TANIŞMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Geliştirme, İş Tatmini, Motivasyon, Training, Development, Job Satisfaction, Motivation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı, işletmelerde eğitim ve geliştirme uygulamalarının iş tatmini üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Günümüzde hızla değişen çalışma yaşamındaki koşullar, işletmeleri sürekli yenilik ve değişime zorlamaktadır. Bu yüzden işletmeler eğitim ve geliştirme uygulamaları ile beşeri sermayelerini öğrenmeye ve yeniliğe açarak, daha rekabetçi bir yapıya kavuşmayı hedeflemektedir. Ayrıca, bu uygulamalar işgücünün iş tatmini ve motivasyonunun sağlanmasında da önemli bir rol oynamakta ve bu durum işletmelere rekabet ortamında önemli bir avantaj sağlamaktadır. Çalışmada eğitim ve geliştirme ile iş tatmini arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla bir gıda işletmesinde çalışan 72 kişiyle anket gerçekleştirilmiştir. Bu uygulama sonucunda elde edilen verilerin değişkenler arasındaki farklılıklarını tespit etmek için, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testleri uygulanmıştır. Bununla birlikte, eğitim ve geliştirme boyutları ile iş tatmini boyutları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda, eğitim ve geliştirme uygulamalarının çalışanların iş tatmini düzeylerini yükselttiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research training and development practices effect on job satisfaction in enterprises. Nowadays, the conditions in the rapidly changing working life force enterprises to constantly innovation and change. That's why, with training and development practices enterprises aim to achieve more competitive structure by opening the human capital to learning and innovation. In addition, these practices play an effective role in ensuring the job satisfaction and motivation of the workforce, which gives enterprises an important advantage in competitive environment. In this study, aim to determine the relationship between job satisfaction with training and development, 72 people who are employed in a food company have been conducted questionnaire. Mann-Whitney U and Kruskal Wallis tests were applied to determine the differences between the variables of the data obtained, as a result of this questionnaire. Additionally, a correlation analysis was conducted to examine the relationship between training and development dimensions and job satisfaction dimensions. Finally, as a result of the analysis, it has been determined that training and development practices increase the job satisfaction levels of employees.