Antimicrobial properties of 3d printed silver nanowire/polylactide nanocomposites
Üç boyutlu yazıcılarla basılmış polilaktit/gümüş nanotel nanokompozitlerin antimikrobik özellikleri
  1. Tez No: 527735
  2. Yazar: İPEK BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EMRAH ÜNALAN, PROF. DR. CEVDET KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üç boyutlu yazıcılar, PLA bazlı nanokompozitler, biomalzemeler, antibakteriyel malzemeler, polilaktit, nanoteller, 3D printing, PLA based nanocomposites, biomaterials, antibacterial materials, polylactide, nanowires
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada gümüş nanotel katkılı polilaktik asit (PLA) bazlı nanokompozitler çözelti karıştırma yöntemiyle üretilmiş ve üç boyutlu yazıcılarla istenilen şekillerde basılmıştır. Üç boyutlu yazıcılarla basılmış numunelerin morfolojik, termal ve antimikrobik özelliklerinin eklenen gümüş nanotel miktarıyla değişimi incelenmiştir. Nanotellerin polimer matris içerisinde homojen dağılımı gözlenmiştir. Nanokompozitlerin antimikrobik özellikleri konvensiyonel mikrobiyolojik yöntemler kullanılarak farklı bakteri suşlarına karşı araştırılmıştır. Gümüş nanotel bazlı PLA nanokompozitlerin hem Staphylococcus aureus (Gram-pozitif bakteri) hem de Escherichia coli (Gram-negatif bakteri) karşısında yüksek antibakteriyel etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Kütlece %4 gümüş nanotel katkılı nanokompozitlerinin Escherichia coli ve Staphylococcus aureus bakterilerini iki saatte %100 öldürdüğü ve bu bakteri öldürücü etkinin Escherichia coli için 24 saat Staphylococcus aureus için 8 saat sürdüğü görülmüştür. Daha yüksek gümüş nanotel katkılarının daha iyi sonuçlar ortaya koyduğu bulunmuş ancak düşük katkılarla da makul antibakteriyel özelliklerin sağlandığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Silver nanowire (Ag NW) loaded polylactide (PLA) nanocomposites were fabricated by simple solution mixing method and then 3D printed to obtain desired shapes. Morphological analysis, thermal analysis and antimicrobial performances of the fabricated nanocomposites with the addition of NWs were investigated. NWs showed good dispersion within the PLA matrix. Antibacterial properties of Ag NW/PLA nanocomposites were investigated against different standard bacterial strains of American Type Culture Collection (ATCC) using conventional microbiological methods. Ag NW based PLA nanocomposites were found to have high antibacterial effect against both Staphylococcus aureus ATCC#25923 (Gram positive bacteria) and Escherichia coli (ATCC#25922) (Gram negative bacteria). 4 wt. % Ag NW loaded nanocomposites were found to kill 100 % of Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria in 2 hours and to continue its bactericidal effect for 24 hours against Escherichia coli and 8 hours against Staphylococcus aureus. Nanocomposites with higher Ag NW loadings showed better results yet small amount of Ag NW addition to PLA was found sufficient for nanocomposites to show reasonable antibacterial performance at low cost.