Ameliyathane ekibinin iletişim becerileri ve tükenmişlik düzeyleri
Communication skills and burnout levels of operating room team
- Tez No: 527804
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane ekibi, Hemşirelik, İletişim becerileri, Tükenmişlik düzeyi, Operating room team, Nursing, Communication skills, Burnout level
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, ameliyathane ekibinin iletişim becerileri ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneler Birliği'ne bağlı olan dört eğitim ve araştırma hastanesi oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini, araştırmaya katılmayı kabul eden 158 kişi oluşturmuştur. Veriler; araştırmacı tarafından literatür taranarak oluşturulan tanıtıcı bilgi formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve İletişim Becerileri Envanteri kullanılarak toplanmıştır. Ameliyathane ekibinin ölçeklerden aldıkları puan ortalamalarına bakıldığında, duygusal tükenme ve duyarsızlaşmanın düşük, kişisel başarının yüksek olduğu bulunmuştur. Ameliyathane ekibinin ölçek puanları incelendiğinde, katılımcıların iletişim becerileri envanteri toplam ve alt ölçek puanlarının ortalamadan yüksek olduğu görülmektedir. Bu araştırmanın sonucuna göre ameliyathane ekibinin düşük tükenmişlik yaşadığı ve iletişim becerilerinin yüksek olduğu görülmektedir. Ameliyathane ekibinin iletişim becerileri ve tükenmişlikleri karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve düşük düzeyli ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between the communication skills and the burnout levels of the operating room team.The universe of the research was formed by four educational and research hospitals, to which the Istanbul Anatolian Northern Public Hospitals Union belongs. The sample of the research was 158 people who agreed to do the research. Data; an introductory information questionnaire constructed by searching the literature by the researcher, Maslach Burnout Inventory and Communication Skills Inventory. When the average scores of emotional exhaustion and depersonalization of the operating room team were examined, there was a low burnout level, personal success average scores indicate that they have a high level. When the scale scores of the operating room team are examined, it is seen that the communication skills ınventory total and subscale scores of the participants who did complete the research are higher than average. When the results of the study were examined, it was found that the negative and low level relationship between communication skills and burnout levels of the operating room team.