Nanoparçacık katkılı epoksi esaslı yapıştırıcıların mekanik ve termal özelliklerinin araştırılması.
Investigation of mechanical and thermal properties of nanopartices-reinforced epoxy based adhesives.
  1. Tez No: 527867
  2. Yazar: YASİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ ATABERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Epoksi, Grafen, Karbon nanotüp, Gümüş Nanoparçacık, Bakır Nanoparçacık, Epoxy, Graphene, Carbon Nanotube, Silver Nanoparticles, Copper Nanoparticles
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, nanoparçacık katkılı epoksi esaslı yapıştırıcıların termal ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla, yapıştırılan malzeme olarak Al 2024-T3 levha kullanılmıştır. Oluşturulan bağlantıların kayma ve çekme dayanımları incelenmiştir. Nanoparçacık katkılı epoksi esaslı yapıştırıcıların mekanik özellikleri belirlenirken, deneyler tek taraflı bindirmeli bağlantısı ASTM D1002- 10 standartına uygun gerçekleştirilmiştir. Bu işlemlerin yapılması için sırasıyla alüminyum plakaların yüzey temizliği, yapıştırıcı malzemenin oluşturulması, yapıştırma işleminin yapılması ve çekme dayanımlarının ölçülmesi için çekme numunelerinin kalıplara dökülmesi işlem maddeleri uygulanmıştır. Öncelikle epoksi esaslı grafen katkılı ve epoksi esaslı karbon nanotüp katkılı yapıştırıcılar incelenmiştir. Burada bulunan optimum değerler kullanılarak üretilen epoksi esaslı grafen ve karbon nanotüp katkılı yapıştırıcılar incelenmiş ve en iyi değeri veren yapıştırıcı numunesi elde edilmeye çalışılmıştır. Bu işlemler uygulandıktan sonra bulunan en iyi numuneye değişik oranlarda gümüş nanoparçacıklar eklenmiştir ve en iyi orandaki yapıştırıcı belirlenmeye çalışılmıştır. Grafen, karbonnanotüp ve gümüş nanoparçacık katkılı epoksi bazlı üretilen en iyi yapıştırıcıya değişik oranlarda bakır nanoparçacıklar eklenmiştir ve en iyi yapıştırıcı belirlenmiştir. Deneylerin güvenilirliği açısından her numuneden beşer (5) adet üretilmiştir. Oluşturulan numunelerin taramalı elektro mikroskopi (SEM) görüntüleri ile morfolojik yapı ve çaplar analizi yapılmıştır. Üretilen yapıştırıcı numunelerden alınan örnekler ile yapıştırıcı numunelerin termal özelliklerini araştırmak için Thermogravimetric Analiz (TGA) ve Diferansiyel Termal Analiz (DTA) testleri uygulanmıştır. DTA testi ile üretilmiş yapıştırıcı numunelerinin camsı geçiş sıcaklığı (Tg), erime sıcaklığı (Tm) elde edilmiştir. TGA testleriylede üretilen numunelerin kütle kaybına oranla bozunma sıcaklıkları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, thermal and mechanical properties of epoxy adhesive doped nanoparticles were investigated. For this purpose, Al 2024-T3 plate was used as adhesive material. The shear and tensile strengths of the created bondings are examined. While determining the mechanical properties of nanoparticle-doped epoxy based adhesives, the experiments were carried out in accordance with ASTM D1002-10, single lap sheared connection. In order to carry out these processes, surface treatment of aluminum plates, formation of adhesive materials, bonding process and drawing casting of tensile samples to measure tensile strength were applied respectively. First, epoxy based graphene additive and epoxy based carbon nanotube additive adhesives were investigated. The epoxy based graphene and carbon nanotube additive adhesives produced using the optimum values found here were examined and tried to obtain the best value adhesive sample. After these processes were applied, silver nanoparticles were added at different ratios to the best sample found, and the best adhesive was tried to be identified. Copper nanoparticles were added at various ratios to the best adhesive produced with graphene, carbon nanotube and silver nanoparticle doped epoxy base, and the best adhesive was identified. Five (5) samples were produced from each sample for the reliability of the experiments. Morphological structure and diameters of the formed samples were analyzed by scanning electron microscopy (SEM) images. Thermogravimetric analysis (TGA) and Differential Thermal Analysis (DTA) tests were applied to investigate the thermal properties of the adhesive samples with samples taken from the adhesive samples produced. The glass transition temperature (Tg) and melting temperature (Tm) of the adhesive samples produced by the DTA test were obtained. Decomposition temperatures of the samples produced in the TGA tests were obtained with respect to mass loss.