Investigation of the roof and vertical green structures and a sample application to Erbil
Çatı ve dikey yeşil yapıların incelenmesi ve Erbil için örnek bir uygulama
- Tez No: 527903
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ŞATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Biyomimikri, Enerji tasarrufu, Kentsel ekoloji, Kent yeşilliği, Sürdürülebilir inşaat, Yapılı çevre, Yaşayan duvarlar, Yeşil çatı, Bio mimicry, Built environments, Energy conservation, Green roof, Living walls, Sustainable construction, Urban ecology, Urban greening
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Kentsel gelişme, insan refahı ve kentlerin sürdürülebilirliği açısından risk oluşturan çevresel ve sosyal endişelere neden olmaktadır. Sorunları, sürdürülebilir ve doğal bir şekilde azaltmak için yeni yeşil mimari kavramları geliştirilmektedir. Çatı ve dikey yeşillendirme sistemleri, bitki örtüsünün bir bina veya cephe veya iç duvar üzerine yayılmasına izin veren yapılar olarak tanımlanabilir. Bu sistemler yavaş yavaş evrimleşmeye başlamış ve bazı özel etkilere sahiptirler. Son beş yılda, bu konudaki bilimsel literatürde yayımlanan, özellikle canlı çatı ve yaşayan duvarları içeren çalışmaların sayısı önemli ölçüde artmıştır. Bu bilimsel ilgi, halkın artan ve paralel olarak dikkat çektiği bir konuya işarettir. Bu çalışma, farklı sistemlerin geniş bir tanımını ve bu yeşil altyapıların özel faydalarını kapsamlı bir şekilde incelemek amacıyla yapılmaktadır. Ayrıca, bu çalışmada, Erbil kentinin özel olarak seçilen bazı bölgelerine canlı çatı ve dikey bahçelerle örnek bir simülasyon tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Urban development is causing environmental and social worries that are makes a risk to human welfare and the sustainability of cities. The new green architecture concepts are being developed to decrease problems by a sustainable and natural way. Roof and vertical greening systems can be defined as structures that allow vegetation to spread over a building or facade or interior wall. These systems are becoming popular with evolving slowly, and acknowledgement on some of their special impacts is required. In the last five years, the number of studies published in the scientific literature on this topic, especially involving living roof and living walls, has significantly increased. This scientific interest has corresponded with an increased and parallel attention by the general public. This scientific interest has agreed with an increased and parallel attention by the general public. This work offers a broad description of the different systems and a thorough review of the special benefits of these green infrastructures. Additionally, this study was designed a sample simulation to a part of Erbil city on living roofs and vertical gardens.