Preoperatif açlık süresinin postoperatif komplikasyonlar üzerine etkisi
Effects on postoperative recovery of preoperative fasting
- Tez No: 527926
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY ÖZTÜRK, DOÇ. DR. CANSEL ATİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Preoperatif Açlık, Postoperatif İyileşme, Nursing, Preoperative Fasting, Postoperative Recovery
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Ameliyat öncesi açlık, cerrahi işlem geçirecek hastalarda uygulanan önemli bir uygulamadır. Genel cerrahi geçiren hastalardan, cerrahi işlemden önceki gece yarısından başlayarak tüm katı gıdalar ve sıvıların kısıtlanması istenmektedir. Azaltılmış ameliyat öncesi açlık süresinin güvenliği ve yararları açıktır. Ameliyat öncesi aç kalma cerrahiden önce uygulanacak geleneksel bir prosedürdür. Buna karşın hala ameliyat öncesi aç kalma süresi tartışılmaktadır. Buradan hareketle bu çalışmanın amacı; preoperatif açlık süresinin postoperatif iyileşme üzerine etkisini belirtmektir. Çalışmada deneme grubu (n=47) ameliyat öncesi 2 saate kadar sıvı olarak; karbonhidratlı sporcu içeceği, 6 saate kadarda katı gıda tüketmiştir. Kontrol grubu (n=47) ise; geleneksel yöntemlere göre ameliyat öncesi gece yarısından itibaren aç kalan hastalardan oluşturmuştur. Yapılan analizler sonucunda preoperatif aç kalma saati ile cerrahi serviste, yoğun bakım ve hastanede kalış gün süresi, ameliyat süresi, mobilizasyona geçiş süresi ve ağrı şiddeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı tesbit edildi.
Özet (Çeviri)
Preoperatively, fasting is an important application in patients who undergo surgical procedures. Patients undergoing general surgery are asked not to take all solid foods and fluids starting from midnight before surgery. The safety and benefits of a reduced preoperative fasting period are obvious. Pre-operative hunger is a traditional procedure to be performed before surgery. However, the duration of pre-operative fasting is still being discussed. The purpose of this study is to move from here; the effect of preoperative fasting time on postoperative recovery. The experimental group (n = 47) in the study consumed up to 2 hours of fluid and 6 hours of solid food before surgery. In the control group (n = 47); Patients who were hungry before surgery were formed according to conventional methods. As a result of the analysis, a statistically insignificantwas found between preoperative hunger time and surgical serviste, intensive care and hospital stay, operation time, duration of transition to mobility and pain intensity.