Lobektomi ve pnömonektomi olacak hastalarda ölüm kaygısı
Death anxiety among patients to undergo lobectomy and pneumonectomy
  1. Tez No: 527928
  2. Yazar: SİBEL GÜREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, Hemşirelik, Ölüm Kaygısı, Lung Cancer, Nursing, Death Anxiety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma akciğer kanseri tanısı almış, tedavi yöntemi olarak pnömonektomi ve lobektomi planlanmış hastalarda ölüm kaygısını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini bir kamu hastanesinde akciğer kanseri tanısı alarak Lobektomi ve Pnömonektomi planlanmış olan hastalar oluşturdu. Araştırmanın örneklemini ise araştırmaya alınma kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 110 hasta oluşturdu. Araştırmanın verileri Demografik Bilgi Formu ve Thorson-Powell Ölüm Kaygısı Ölçeği kullanılarak toplandı. Araştırmada öğrenim durumu, medeni durum, çalışma durumu, gelir, fiziksel ihtiyaçları karşılama durumu, psikiyatrik tanı alma, sorunlarla başa çıkma şekli ve ölümü ifade etme durumu ile ölüm kaygısı arasında anlamlı ilişkiolduğu belirlendi. Fiziksel ve Ruhsal Fonksiyonları Kaybetme Kaygısı, Çürüme ve Bozulma İle İlgili ile Kaygılar, Ölüm Süreci ve Istırap Çekme ve Ölüm Kaygısı ile Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi arasında negatif yönlü, düşük düzeyli anlamlı ilişki bulundu ( p < 0,05 ). Öte Âlemle İlgili Kaygılar puanı ile Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı belirlendi ( p < 0,05 ).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the correlation between death anxiety and demographic characteristics of patients diagnosed with lung cancer and planned to undergo pneumonectomy and lobectomy as a treatment method. The population of the study consisted of the patients diagnosed with lung cancer and planned to undergo Lobectomy and Pneumonectomy in a hospital affiliated with the Anatolia North Public Hospitals Associations (Anadolu Kuzey Kamu Hastaneler Birliği). The sample of the study, on the other hand, consisted of 110 patients meeting the inclusion criteria and agreeing to participate in the study. The data of the study were collected by using Demographic Information Form and Thorson-Powell Death Anxiety Scale. Significant correlations were found between death anxiety and educational status, marital status, employment status, income, status of meeting physical needs, being diagnosed psychiatrically, ways to cope with problems and status of expressing death. Negative low significant correlations were found among the fear of losing physical and mental functions, anxiety related to decaying or deterioration, death process and suffering and death anxiety, and the length of hospital stay following the operation. It was revealed that there was no significant correlation between the score for anxieties regarding afterlife and the length of hospital stay following the operation.