Obezite cerrahisinin benlik saygısı ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of bariatric surgery on self esteem and quality of life
  1. Tez No: 527932
  2. Yazar: BUSE ÖZDEMİR İLHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEHER YURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite cerrahisi, yaşam kalitesi, benlik saygısı, hemşirelik, Bariatric surgery, Quality of life, Self esteem, Nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Obezite, bireyin varolan bir sağlık sorununu daha da ağırlaştırabildiği gibi, sadece obezitenin kendisi de pek çok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Bu çalışma ile obezite cerrahisi geçiren ve geçirmeyen yetişkinlerin benlik saygısı ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu karşılaştırmalı tanımlayıcı çalışma İstanbul'da üçüncü basamak bir hastanenin Genel Cerrahi Kliniğinde yapılmıştır. Benlik saygısı düzeylerini ölçmek adına Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği, yaşam kalitesini ölçmek adına SF-36 yaşam kalitesi ölçeği kullanılmıştır. Cerrahi geçirme durumuna göre demografik özellikler ve kilo vermeye yönelik girişimlerin dağılımları benzerdir. Cerrahi geçirenlerde mevcut ağırlıktan ve yaşam kalitesinden memnuniyet oranları geçirmeyenlerden daha yüksektir. Obezite cerrahisi geçiren ve geçirmeyen gruplar arasında benlik saygısı ölçeği puanları arasında fark yoktur. Yaşam kalitesi puanları obezite cerrahisi geçirenlerde belirgin bir şekilde daha yüksektir. Çalışmamızda obezite cerrahisi geçiren katılımcıların memnuniyet oranları ve yaşam kalitesi literatürdeki diğer çalışmalara benzer şekilde daha yüksek olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Obesity can cause an individual's health problem to become more severe, and obesity alone can cause many health problems. This study aimed to compare the self-esteem and quality of life of adults who undergo bariatric surgery and thse who do not. This descriptive study was carried out in the general surgery clinic of a tertiary hospital in Istanbul. The Coopersmith Self-Esteem Scale was used to measure self-esteem and the SF-36 for quality of life. Patients who have undergone bariatric surgery are more likely to have lower education levels. The distribution of demographic characteristics and weight loss initiatives is similar according to the study group. Surgical residents have higher rates of satisfaction with current weight and quality of life than those who do not. There is no difference between self-esteem scale scores according to the study groups. The quality of life scores are significantly higher in those who are undergoing bariatric surgery. Satisfaction rates and quality of life of participants who had undergone bariatric surgery in our study were found to be higher, similar to other studies in the literature.