Selenoprotein p (SEPP1) polimorfizmi ve gestasyonel diyabet arasındaki ilişki
The relationship between selenoprotein P (SEPP1) polymorphism and gestational diabetes
  1. Tez No: 528106
  2. Yazar: AYŞE YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabetes mellitus, selenyum, selenoprotein P gen, polimorfizm, antioksidan, Gestational diabetes mellitus, selenıum, Selenoprotein P gene, Polymorphism, antioxidant
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Diabetes Mellitus (DM) genetik ve çevresel faktörlere bağlı kompleks bir hastalıktır. Selenoprotein P (SEPP) DM'nin etiyopatogenezinde önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan çalışmalar SEPP'nin glikoz metabolizmasının ve yeni bir hepatokin olarak insülin duyarlılığının düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir. Bu çalışmada amaç, Selenoprotein P1'in (SEPP1) yaygın varyasyonlarının Gestasyonel Diabetes Mellitus (GDM) riskini değiştirip değiştirmediğini saptamaktır. Buna bağlı olarak aynı coğrafik bölgeden 72 GDM'li gebe ve 64 sağlıklı gebe çalışmaya dahil edildi. SEPP1 geninin polimorfizmini (rs3877899) belirlemek üzere allel-özgü Polimeraz Zincir Reaksiyonu (ASPCR) analizi kullanıldı. Gestasyonel diyabetik gebe grubunda açlık glikozu, insülini, İnsülin direnci testi (HOMA IR testi), Hemoglobin A1c (HbA1c), total kolesterol düzeyleri ve fetal ağırlık sağlıklı gebe kadın gruba göre daha yüksek bulundu. AA, GA ve GG genotiplerinin frekansları, GDM'li gebelerde sırasıyla % 28, % 43 ve% 29, sağlıklı gebelerde % 24, % 50 ve % 26 olarak saptandı. Bulgularımız, SEPP1 genotiplerinin ve alellerinin dağılımının, GDM'si olan ve olmayan kişiler arasında anlamlı farklılık göstermediğini ortaya koymuştur (p> 0.05). SEPP, glikoz metabolizması ve insülin duyarlılığının düzenlenmesinde anahtar rol oynamasına rağmen, SEPP1 polimorfizmi popülasyonumuz da GDM oluşumunu değiştirmemiştir. GDM etiyopatogenezinde farklı mekanizmalar yer alabilir. Bununla birlikte, daha geniş popülasyonlarda yapılan daha ileri çalışmalara gereksinim vardır. SEPP1 (rs3877899) polimorfizminin ise Türk kadınlarında gestasyonel diyabet gelişiminde rolü bulunmadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus (DM) is a complex disease caused by a combination of genetic and environmental factors. Selenoprotein P (SeP) appears to play a key role in the etiopathogenesis of DM. Recently, it has been demonstrated that SeP played an important role in glucose metabolism and the regulation of insulin sensitivity as a new hepatokine. The purpose of this study was to determine whether common variations in selenoprotein P1 (SEPP1) alter the risk of Gestational Diabetes Mellitus (GDM). 72 pregnant women with GDM and 64 healthy pregnant women from the same geographic region were included in the study. Allelespecific Polymerase Chain Reaction (ASPCR) analysis was used to identify polymorphisms of the SEPP1 gene (rs3877899). Results: We found that fasting glucose, insulin, HOMA-IR, HbA1c, total cholesterol levels and weight of fetus were higher in gestational diabetic pregnants compared group to healthy pregnant women group. The frequencies of the AA, GA and GG genotypes were found as 28 %, 43 % and 29 % in pregnant women with GDM and 24 %, 50 % and 26 % in healthy pregnant women, respectively. Our results indicated that the distribution of the SePP1 genotypes and alleles did not differ signifi cantly among subjects with or without GDM (p>0.05). Although SeP plays a key role in glucose metabolism and the regulation of insulin sensitivity, the SEPP1 polymorphism did not changed occurrence of GDM in our population. Different mechanisms may be involved in etiopathogenesis of GDM. However, it should be clarifi ed with further studies in larger populations. SEPP1 (rs3877899) polymorphism has no role in development of gestational diabetes in Turkish women.