Halloysit ile atık sulardan reaktif yellow 145 boyar maddesinin uzaklaştırılması
Di̇stracting of reactive yellow 145 colourant from the waste water wi̇th halloysi̇te
  1. Tez No: 528155
  2. Yazar: KÜBRA BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORAL LAÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Reaktif Yellow 145, Halloysit kil minerali, Adsorpsiyon, Kinetik, İzoterm, Termodinamik, Reactive Yellow 145, Halloysiye clay minerals, Adsorption, Kinetics, İsotherm Thermodynamics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İşlemler ve Termodinamik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan atık suyun alıcı ortamlara bırakılması insanlar ve diğer canlı türlerin sağlığı açısından tehdit oluşturmaktadır. Bu yüzden bu atık suların hem yüzey hemde yer altı sularına bırakılmadan önce çevre ve canlılara olan zararını azaltmak için çeşitli arıtım yöntemleri aranmaktadır. Boyar maddelerin uzaklaştırılmasında kullanılan en etkin ve ucuz metodlardan birisi adsorpsiyondur. Bu çalışmada atık sularda bulunan Reaktif Yellow 145 (RY145) boyar maddesinin, kolay bulunabilir ve ucuz maliyetli olan halloysit kil minerali (HKM) ile uzaklaştırılması araştırılmıştır. Adsorbentin karekterizasyonu için; SEM, BET, XRD ve Zeta Potansiyeli Temas Açısı analizleri yapılmıştır. RY145 boyar maddesinin HKM üzerine adsorpsiyonunda çözelti pH'ı, sıcaklığı, temas süresi, baslangıç boyar madde konsantrasyonu ve adsorbent miktarı gibi parametrelerin etkisi araştırılmıştır. Adsorpsiyon dengesinin matematiksel olarak tanımlanmasında Langmuir izoterminin diğer uygulanan izotermlere göre deneysel verilere daha iyi uyum sağladığı tespit edilmiştir. Langmuir izoterminde adsorpsiyon kapasitesi 24,9 mg/g olarak bulunmuştur. Deneysel verilerinden faydalanarak yapılan çalışmaya en uygun kinetik modeli bulabilmek için Yalancı Birinci Derece, Yalancı İkinci Derece, Elovich ve Partikül İçi Difüzyon modelleri denenmiş olup en uygun modelin Yalancı İkinci Derece kinetik modeli olacağına karar verilmiştir. Yine deneysel verilerden faydalanarak termodinamik parametreler (ΔG°, ∆H°, ∆S°) hesaplanmış sonuçta adsorpsiyon prosesinin kendiliğinden gerçekleşen ve endotermik olduğu belirlenmiştir. 2018, 94 sayfa
Özet (Çeviri)
The waste water of industrial activities is a threat for peoples healt and other species, because of leaving to the used environment. Therefore, it has been searclüng that various methods refined in order to reduce the damage on environment and living creature before this wastewater is left both the surface and the underground. One of the most effective and inexpensive methotds, used to remove colourant, is adsorption.. In this study, it was searched to remove Reactive Yellow 145 (RY145) colourant in waste water by easy and inexpensive halloysite clay mineral (HKM). The characterization of adsobent is made by SEM, BET, XRD, Potential of Zeta in the way of contact analysis.It is searched the effect of parameters such as solution, PH, temperature, contact time, initial concentration of the colourant and adsorbent amount on adsorption upon the halloysite clay mineral (HKM) of RY145 colourant. It has been realised that Langmuir isotherms are better matched to experimental data than other used isotherms, in the mathematical definition of adsorption balance.The adsorption capacity in the Langmuir isotherm has been found as 24,9 mg / g. İn order to find the most suitable kinetic model for the study by using experimental datas, the Pseudo First Degree, Pseduo Second Degree, Elovich and Intra Particle Diffusion models have been tried; ıt has been accepted that the most suitable model will be the Pseuda Second Degree kinetic model.By using experimental data thermodynamic parameters (ΔG°, ∆H°, ∆S°) are estimated; the result is that the adsorption process is spantaneous and endothermic. 2018, 94 pages