Auguste Comte pozitivizmi ve sosyoloji
Auguste Comte positivism and sociology
  1. Tez No: 528204
  2. Yazar: ONUR ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Auguste Comte, pozitivizm, pozitivist felsefe, Auguste Comte, positivism, positivist
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
XIX. Yüzyılın ilk yarısında Aydınlanma düşüncesiyle ortaya çıkmış bir sosyal bilim disiplini olan sosyoloji, yaklaşık iki yüz yıldan beri, yaşamakta olduğumuz hızlı toplumsal değişme süreçlerini anlamamıza ve anlamlandırmaya çalışmamıza yardımcı olmaktadır. Tarihte sosyolojiye katkıda bulunan en önemli düşünür hiç şüphesiz Auguste Comte'dur. Comte bir yandan sosyolojiye isim babalığı yaparken diğer yandan da pozitivizm öğretisini kurmuştur. Fransız İhtilali sonucunda ortaya çıkan toplumsal düzen bozukluklarının doğurduğu sıkıntılar ve yıkımlardan etkilenerek yeni bir ahlaki ve adil toplum düzeninin kurulmasına uğraşan Comte, ilerlemeye inanan biri olarak hem sanayileşme sonrası hızlı bir değişim geçiren büyük kentlerin toplumsal bütünlüğünün sağlanıp kaosa sürüklenmesinin önlenmesi, hem de toplumun bilimsel yöntemlerle araştırılması için pozitivizm öğretisini kurmuştur. Pozitivizm öğretisinde Comte İlk çağlardan itibaren toplumların geçirdiği fikri gelişimi teolojik, metafizik ve pozitivist dönem olarak kategorize ederken akıl, bilim ve deney temellerine dayalı insan merkezci pozitivist felsefenin toplumun karşılaşacağı sorunları çözeceğini savunmuştur. Comte'un pozitivizminin amacı, toplumsal ve kültürel olayları doğa bilimleri gibi nedensel ilkelerle inceleyerek toplumsal gelişmenin genel geçer yasalarını bulup toplumu yeniden inşa etmektir. Comte, mevcut toplumsal sorunların sebeplerine eğilirken, doğa bilimlerinin yönteminden faydalanmanın önemli avantajlar sağlayacağını düşünmekteydi. Çünkü doğa bilimlerinde gözlem ve deney kullanılarak olayların sebep ve sonuçları gözle görülebilecek somut veriler ile ortaya konulabilecek özelliktedir. Bu çalışma ile sosyolojinin bilim haline gelmesinde önemli katkıları olan ve pozitivizm öğretisinin kurucusu olan Auguste Comte 'u pozitivizmi açısından ele almaya çalıştık. Auguste Comte'un pozitivizm anlayışını ve pozitivizmin sosyolojinin gelişmesindeki rolünü ve önemini onun pozitivizm alanında yaptığı çalışmaları ve onun ile ilgili yapılmış çalışmaları literatür taraması yöntemiyle değerlendirmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Sociology a discipline of social science that emerged in the first half of the 19th century, helps us to understand and understand the rapid social change processes we have been living in since the last two hundred years. There are many thinkers who have contributed to sociology in history. Among them there is a separate place of Auguste Comte. Comte, on the one hand, is a sociologist and a noun father, on the other hand he has established the teaching of positivism. Comte was influenced by the troubles and destructions caused by the disorder of social order in his time and he was tempted to establish a new moral and fair society order. As a believer in progress, Comte has established the teaching of positivism to prevent the social cohesion of large cities, which have undergone rapid change after industrialization, to be ensured and chaotic, as well as to search the social world through scientific methods. Comte in the teaching of positivism While categorizing the intellectual development of societies from the early ages as theological, metaphysical and positivist, he argued that the human centrist positivist philosophy based on reason, science and experiment bases will solve the problems that society faces. Comte's goal of positivism is to explore social and cultural events with causal principles, such as natural sciences, to find the general laws of social development and rebuild society Comte was thinking that benefiting from the method of natural sciences would provide significant advantages while tending to the causes of existing social problems. Because observations and experiments in natural sciences can reveal the causes and consequences of events with concrete data that can be seen visually. We have tried to take Auguste Comte, who is the founder of the positivism teaching, an important contributor to the sociology becoming a science, from the point of view of positivism. We tried to evaluate Auguste Comte's understanding of positivism and its role and significance in the development of positivism sociology in the field of positivism and its related studies by literature review.