Kamu kurumlarında ergonomi sorunları, stres ve iş motivasyonu Şırnak Üniversitesi örneği
Problems of ergonomics, stress and business motivation in public institutions Şırnak University example
- Tez No: 528299
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ergonomi, stres, iş motivasyonu, Ergonomics, stress, work motivation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada amaç; iş streslerini ve iş motivasyonunu ergonomik açıdan ele alarak konuyla ilgili koruyucu yaklaşımları tespit etmek ve bu düzenlemeleri Şırnak Üniversitesinde yapılan bir uygulamayla daha somut hale getirmektir. Bu amaçla Şırnak Üniversitesinde çalışan 338 personelden 223'üne anket uygulanmıştır. Araştırmada genel tarama modeli kullanıldı. Araştırmanın amacı doğrultusunda, dört bölümden oluşan bir anket formu hazırlanmıştır. Anketin birinci bölümünde katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular bulunmaktadır. Anketin ikinci bölümde ergonomiyi belirlemeye yönelik 18 soru bulunmaktadır. Anketin üçüncü bölümde stresi belirlemeye yönelik 18 soru bulunmaktadır. Anketin dördüncü bölümünde ise iş motivayonunu belirlemeye yönelik 25 soru bulunmaktadır. Toplanan veriler SPSS 24 programında analiz edilmiştir. Çalışmada demografik analiz, faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmış ve yapılan bu analizler sonuç bölümünde yorumlanmıştır. Anket sorularının ikinci bölümünde bulunan sorulara verilen cevaplara bakıldığında iş görenlerin ergonomik koşulları değerlendirme konusunda duyarlı oldukları fakat vermiş oldukları cevapların ortalamaları alındığında 3,3 nisbi olarak bir kararsızlığın bulunduğu bunun da ergonomik koşulların öneminin tam olarak anlaşılmadığı ortaya koyduğu söylenebilir. Anketin üçüncü bölümünde stresi algılama konusunda da yine benzer bir yaklaşımın ortaya konulmuştur.. İş görenlerin vermiş oldukları cevapların ortalamaları alındığında 2,98 ortalama ile bir kararsızlığın bulunduğu görülmektedir. İş motivasyonuna ait sorular da iş görenlerin vermiş oldukları cevapların ortalamalarına bakıldıgında 3,15 ortalama ile kararsızlığın bulunduğu görülmektedir. İş motivasyonu soruları içinde bulunan yönetici ve yönetim tarzından kaynaklanan motivasyon sorunları sorularına bakıldığında ve olumsuz sorular ters olarak yorumlanıp ortalamaları alındığında 2,66 ortalama ile nisbi olarak yönetici ve yönetim tarzından memnun olmadıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; is to determine the protective approaches related to work stress and to make these regulations more concrete with an application made in Şırnak University. For this purpose, a questionnaire was applied to 223 of 338 personnel working in Şırnak University. General screening model was used in the study. For the purpose of the study, a questionnaire form consisting of four sections was prepared. In the first part of the survey, there are questions to determine the demographic characteristics of the participants. In the second part of the survey, there are 18 questions to determine the ergonomics. In the third part of the questionnaire, there are 18 questions to determine the stress. In the fourth part of the survey, there are 25 questions to determine the motivation of the job. The collected data were analyzed in SPSS 24 program. In this study, demographic analysis, factor analysis, correlation analysis and regression analysis were performed and these analyzes were interpreted in the conclusion section. When the answers given to the questions given in the second part of the questionnaire are considered, it can be said that the employees are sensitive about evaluating the ergonomic conditions but when they are averaged their answers, it is said that there is a relative instability. In the third part of the survey, it is see that a similar approach has been put forward in the perception of stress. When the averages of the answers of the employees are taken, it is see that there is an instability with an average of 2,98. When the questions related to the work motivation are examined, it is seen that the average of the answers given by the employees is 3,15. When the questions of motivation problems stemming from the management and management style of business motivation questions are considered and negative questions are interpreted as inverse, it is seen that they are not satisfied with the average of 2,66 average and manager and management style when they are averaged.