Çocukluk çağında aile içerisinde şiddete maruz kalmış bireylerde özgüven ve öfke kontrol durumlarının incelenmesi
Investigation of self-confidence and anger control situations in individuals who have been injured in family during childhood
- Tez No: 528302
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, özgüven, öfke kontrolü, Violence, self-reliance, anger management
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Şiddet hayatın hemen her alanında karşımıza çıkan ve tüm dünyayı ilgilendiren evrensel bir sorundur. Önemli noktalarından birisi de birçok kimsenin şiddete çocukluk çağında maruz kalmasıdır. Bu çalışma, aile içerisinde şiddete maruz kalan bireylerin özgüven ve öfke kontrol durumlarını incelemek üzerine yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, çalışmaya katılmayı kabul eden 150'si denek grubu (şiddette maruz kalmış bireyler ) ve 150'si kontrol grubundan (şiddete maruz kalmamış bireyler) oluşan toplam 300 kişi oluşturmaktadır. Kişiliğin geliştiği ve benliğin oluştuğu bu dönemde şiddete maruz kalmak çocuk için olumsuz bir durumdur. Çocuk, bir yetişkin olduğunda çocukken maruz kaldığı şiddeti ya öğrenerek öfke kontrolü sağlayamayan bir birey olarak varlığını sürdürecektir ya da zarar gören benliği kendine olan güvenini sarsacak, düşük benlik algısı geliştirecektir. Elde edilen bulgular doğrultusunda da çocukluk çağında aile içerisinde şiddete maruz kalan bireylerin özgüven seviyesinin düşük olduğunu ve öfke kontrolünde problem yaşadıklarını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Violence is a universal question that comes to mind in almost every field of life and deals the whole world. One of the important points is that many people are exposed to violence during childhood. This study was undertaken to examine the self-confidence and anger control situations of individuals exposed to violence within the family. The study's universe consists of a total of 300 people, 150 of whom have agreed to participate in the study (individuals exposed to violence) and 150 of whom are not exposed to violence (control group). It is a negative situation for the child to be exposed to violence during this period when your personality develops and you born with. When a child is an adult, he or she will continue to exist as an individual who can't learn the anger of the child by learning about the violence experienced by the child, or the self that is damaged will shake the self-esteem will develop. It is also possible to say that individuals who are exposed to violence within the family during childhood have a low level of self-confidence and experience problems in anger control.