Sivas'taki Anadolu Selçuklu medreselerinde restorasyon çalışmaları (19. – 21. yüzyıl)
Restoration works in Anatolian Seljuk madrasahs in Sivas (19. – 21. centruy)
  1. Tez No: 528323
  2. Yazar: ELİF YİĞİTER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KUNDURACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Anadolu Selçuklu Medreseleri, restorasyon, Sivas, Anatolian Seljuk Madrasahs, restoration
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Çalışmada Sivas merkezde yer alan I. İzzeddin Keykavus Darüşşifası, Gök Medrese, Buruciye Medresesi ve Çifte Minareli Medrese'nin restorasyon, temizlik ve kazı çalışmaları ile yapılarda oluşan bozulmalar ve nedenleri ele alınmıştır. Anadolu Selçuklu döneminin en önemli eserleri arasında yer alan yapılar günümüzdeki görünümünü büyük oranda restorasyon çalışmalarıyla kazanmıştır. Onarımlar esnasında yapılan ekleme ve değişikliklerin tespit edilmesi, özgün ve çağdaş bölümlerin ayırt edilebilmesi açısından önemli bir konudur. Bu nedenle restorasyon çalışmaları üzerinde durulmuştur. Yapılan restorasyon çalışmaları ve müdahaleler restorasyon teknikleri açısından değerlendirilmiş, bozulma sebepleri tespit edilmiştir. Medreselerin geçirmiş olduğu müdahale ve onarım çalışmaları kronolojik bir sıra takip edilerek günümüze kadarki süreç ele alınmıştır. Dönem dönem yapılan değişiklikler tespit edilip, onarımların yapıya sağladığı fayda ve zararlar belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the restoration, cleaning and excavation works of the İzzeddin Keykavus I Darüşşifa (Hospital), Gök Madrasah and Double Minaret Madrasah located in Sivas province center with the distortion occurred in the buildings and their reasons were discussed. The buildings which are among the most important works of the Anatolian Seljuk period have substantially gained their appearance with restoration works. It is an important issue in terms of determining the additions and changes made during the repairs and distinguishing the original and contemporary parts. For this reason, restoration works are emphasized. Restoration studies and interventions were evaluated in terms of restoration techniques and causes of deterioration were determined. Underwent intervention and repair works of the madrasahs have been discussed following a chronological order and the process to date. Changes made from time to time have been established and the benefits and damages of the repairs to the building have been tried to determine.