Afet sonrası acil toplanma ve geçici barınma alanları standartlarının değerlendirilmesi, Çankırı ili örneği
Commenting on post-disaster emergency gathering and temporal shelter areas standarts (The case of Çankırı province)
  1. Tez No: 528347
  2. Yazar: SELAHATTİN TAYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT TABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Sphere Projesi, Toplanma Alanları, Geçici Barınma, Disaster, Sphere Project, Gathering Area, Temporal Shelter Area
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı“Türkiye Afet Müdahale Planı”çerçevesinde oluşturulan“Çankırı Afet Müdahale Planı”içerisinde yer alan barınma alanları ve valilikçe belirlenen toplanma alanlarının afet sonrasında düşünüldüğü gibi afetzedelere hizmet edebilecek mi sorusuna cevap aramaktır. Ayrıca yapılan anket ile öğrencilerin afet konularına bakış açısı, toplanma ve barınma alanları hakkında standartları hakkında bilgileri, Çankırı merkezinde bulunan toplanma alanları hakkında ki bilgilerine ulaşmak amaçlanmıştır. Çalışma nitel ve nicel bilgilerin derlenmesiyle karma bir araştırma ortaya çıkarılmıştır. Toplanma ve geçici barınma alanları bilgileri Çankırı İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü'nden alınmıştır. Alınan bu bilgiler Sphere: Afete Müdahalede Asgari Standartlar ve İnsani Yardım sözleşmesinde ve Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğince belirlenen standartlara uygunluğu karşılaştırılmıştır. Anket çalışması ise Çankırı Karatekin Üniversitesi Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü öğrencilerine uygulanmıştır. Alınan anket verileri SPSS 22.0 programında analizi yapılmıştır. Çalışmada ortaya çıkan sonuçlara göre Çankırı il merkezinde bulunan toplanma alanlarından biri dışında belirtilen standartlara uygun olduğu görülmüştür. Geriye kalan alanın ise değiştirilmesi daha uygun olacaktır. Geçici barınma alanları için seçilen bölgeler ise iki tanesi asgari standartların hepsini taşırken geriye kalanların eksiklikleri vardır. Yetkililerle yapılan görüşmede bu eksikliklerin giderilmesi çalışmalarının olduğu görülmüştür. Yapılan anket çalışmasında öğrencilerin bilgi düzeylerinin yeterli olmadığı fakat bilgi ve bilinç düzeylerinin artması için eğitimlerin gerekli olduğunu söyledikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to answer the question of whether temporary shelter areas determined in“Çankırı Disaster Response Plan”prepared in the framework of“Turkey's National Disaster Response Plan”and gathering sites selected by the governor's office can serve disaster victims subsequent to a disaster, as intended. In addition, a survey was administered to students to find out their perspective on disaster issues, knowledge of the standards for gathering sites and temporary shelter areas and of the gathering sites in downtown Çankırı. The study was designed as a mixed research by combining quantitative and qualitative information. Information about the gathering sites and temporary shelter areas was obtained from Çankırı Provincial Directorate of Disaster and Emergency. Data was compared to the standards in the Sphere Project (Humanitarian Charter and Minimum Standards in Humanitarian Response) and standards set by the Office of the United Nations High Commissioner for Refugees. The survey was conducted on students of the Department of Property Protection and Security at Çankırı Karatekin University. Data obtained through the survey was analyzed using the SPSS 22.0 program. The results of the study indicated that gathering sites in downtown Çankırı conform to the abovementioned standards except one gathering site. It will be more appropriate to change that one area. As for the areas allocated for temporary shelter, two of them meet all of the minimum standards while the rest have deficiencies. A meeting with the authorities revealed that there were efforts to remedy these deficiencies. The survey results displayed that students' level of knowledge was insufficient on the subject; however they stated that training is necessary to increase their knowledge and awareness.