Ateşli silah yaralanması nedeniyle hastanemize sevk edilen yaralıların hemostatik kan parametreleri ile sepsis tabloları arasındaki korelasyon
The correlation between hemostatic blood parameters and sepsis of the fire-arm wounded patients referred to our hospital
- Tez No: 528496
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: kalsiyum, platelet, nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı, PDW, INR, sepsis, war wound, War wound, sepsis, Calcium, platelet, neutrophil lymphocyte ratio, platelet lymphocyte ratio, PDW, INR
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Travma nedenleri arasında harp yaralanmaları normal yaşamdaki olgulara göre farklıdır. Harp yaralanmasına bağlı multitravma hastaları sepsis veya septik şok gibi enfektif komplikasyonlar geliştirmeye yatkındır. Septik komplikasyonlar, multitravma hastalarında geç ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Sepsisin hızlı, uygun ve etkili yönetiminin multiorgan disfonksiyonunu önleyebileceği , mortaliteyi ve klinik sonuçları iyileştirebileceği gösterilmiştir. Ancak sepsisi öngörebilecek ideal bir biyomarker bulunmamaktadır. Bu nedenlerle çalışmamızda ateşli silah yaralanması olan hastaların hemostatik kan parametreleri ile sepsis tablosu arasında korelasyon olup olmadığını araştırmayı hedefledik. Yöntem: Çalışmamızda SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp A.D Acil Servisi'ne 01.10.2016 ve 31.12.2017 tarihleri arasında ateşli silah yaralanması tanısı ile sevk edilen ve takiplerinde 56'sı sepsis gelişen 56'sı sepsis gelişmeyen olgunun retrospektif olarak incelenmesi şeklinde yapılmıştır. Her olgunun yaş, cinsiyet gibi demografik verileri ile hastane bilgi sisteminden acil serviste alınan kan parametreleri alınarak kayıt edildi. Sepsis gelişen ve gelişmeyen iki grup arasında hemostatik kan parametreleri açısından istatistiksel olarak fark olup olmadığı SPSS 20.0 ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 56 sepsis gelişmiş olan hasta, 56 sepsis gelişmeyen hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 26,9±6,676 tespit edildi. Hastaların hepsi erkekti. Sepsis gelişen hastaların (n=56) %57'sinde (n=32) EYP ile %30'unda (n=17) ateşli silahla yaralandığını ve anatomik olarak yaralanma bölgelerine bakıldığında %64'ünde (n=36) multiple yaralanma olduğunu tespit ettik. Sepsis gelişmeyen hastalarda ise %48'inde (n=27) EYP ile %43'ünde (n=24) ateşli silah ile yaralanma olduğunu ve anatomik bölge olarak %48'inde (n=27) multiple yaralanma, %32'sinde (n=18) ekstremite yaralanması olduğunu tespit ettik. Hemostatik kan parametrelerinden PLT, PTZ, INR ve Ca değerlerinde sepsis gelişen ve gelişmeyen olgular arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı ve ROC eğrisi ile incelediğimizde ise PTZ ve INR test edilen değerler arasında en iyi tanı performansını gösterdi. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen verilere dayanarak, ateşli silah yaralanması olan hastalarda PTZ , INR değerlerinde artış ile Ca ve platelet değerlerinde azalma olması klinisyenleri sepsis açısından uyarabilir ve antibiyotik tedavisini başlatmaya veya değiştirmeye yönlendirebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Among trauma patients, the facts of war injuries are different from normal life. The wounded multi-trauma patients in war injuries, are prone to enhance infective complications like sepsis or septic shock. Septic complications are one of the main reason in late deaths of multi-trauma patients. It was shown that, the fast, proper and efficient management of sepsis can avoid multi organ dysfunction and can upgrade mortality and clinical results. Currently, there is no ideal biomarker which can predict sepsis perfectly. For this reason, our aim is to research the correlation between hemostatic blood parameters and sepsis statement of the patients which are wounded by firearms. Methods: Our study was designed as a retrospective research of firearm wounded patients which were admitted to Health Sciences University Gulhane Training and Research Hospital, Department of Emergency Department between October 1st, 2016 and December 31st, 2017. 56 patients with sepsis, 56 patients without sepsis were included. All data including age, sex, blood analysis parameters were recorded from hospital information system. The statistical analyses were performed with SPSS 20.0 package program. Results: 56 of patients with sepsis, 56 of patients without sepsis were involved in this study. The mean age was 26,9±6,676 . All patients were male. 57% (n=32) of the patients with sepsis (n=56), were wounded with improvised explosives (EYP) and30% of them (n=17) were wounded with firearms. It was detected that 64% (n=36) of the sepsis group had multiple lacerations. Among without sepsis group, 48% of them (n=27) were wounded with improvised explosives (EYP) and 43% of them (n=24) were wounded with firearms. Additionally, it was detected that 48% of them had multiple lacerations, %32 of them (n=18) had extremity lacerations. It was established that there was a statistically significant difference between the patients with sepsis and the patients without sepsis in hemostatic blood parameter levels platelet, prothrombin time, international normalisation ratio and Ca+2. In ROC analysis prothrombin time and international normalisation ratio were indicated the best diagnostic performance among studied parameters. Conclusions: According to the data of our study; the increased PTZ, INR and decreased PLT or Ca+2 values of the patients wounded by firearms may be associated with increased sepsis risk and may alert clinicians to early management of sepsis .