Yunus Edip - Şerh-i Divan-ı Şevket (İnceleme - metin)
Yûnus Edîp's - Sharh of the Shewket Divan
  1. Tez No: 528734
  2. Yazar: ABDULKADİR KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ ECE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şevket-i Buhârî, Yûnus Edîb, Şerh-i Divan-ı Şevket, Şerh, Sebk-i Hindi, Shevket from Buhara, Yûnus Edîb, Sharh of Shevket Diwan, Sharh, İndia's Genre
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 907
Özet
Çalışmamızın konusu XVIII. yüzyıl şarihlerinden Yûnus Edîb'in Şerh-i Divan-ı Şevket isimli eseridir. Tek nüsha ve 373 varak olan eser talik yazı biçimi ile kaleme alınmıştır. Müellif hattı olduğunu düşündüğümüz nüsha Şevket-i Buhârî gazellerinin şerhinden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde“şerh”mefhumunun tanımı ve tarifi, şerh metinlerinin amacı ve yazım sebebi, Türk edebiyatında şerh ve şerh metinlerinin neşri gibi konular ele alındı. Birinci bölümde Şevket-i Buhârî'nin hayatı, edebi şahsiyeti, üslubu anlatılmaya çalışıldı ve klasik Türk edebiyatında sebk-i Hindi tesiri üzerinde duruldu. İkinci bölümde kaynaklarda hakkında hiçbir bilgiye tesadüf edemediğimiz şarih Yûnus Edîb'in hayatı, edebi şahsiyeti ve eserleri, Şerh-i Divan-ı Şevket'ten istihraç edilerek yazılmaya çalışıldı. Şerh-i Divan-ı Şevket'in incelemesine ayırdığımız üçuncü bölümde eser ayrıntılı bir şekilde tahlile tabi tutuldu. Şerhin sebeb-i teşrihi, metodu yaklaşımı izah edildi, şerhte geçen ayet ve hadis iktibasları, atasözü ve deyimler, tazminler ve şerhin birtakım imla hususiyetleri metinden örneklerle ele alınıp değerlendirildi. Dördüncü bölümde ise metnin transkripsiyonu yapıldı.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is Sharh of Shevket Diwan which is written by Yûnus Edîb from commentator of XVIII. century. The manuscript that being single copy and 373 pages is written with talik scripture style. The copy that we suppose being handwritten of author is consist of sharh that Shevket's poet. At the entrance of study ıt was discussed definiton of sharh concept, goal and reason of sharh texts, sharh in Turkish litetature and publishing of sharh texts. İn the first part the life of Shevket, his his literary personality, his style and İndia's genre at the classic Turkish literature was mentioned. İn the second part ıt was written life, literary personality and works of commentator Yûnus Edîb who we couldnt find any information in literatüre. İn the third part which ise about the analysing of Sharh of Shevket Diwan was analysed in depth. Moreover sharh's reason of writting, methodological approach, in the sharh quotation of verse and hadiths, proverb and idiom, quotations, spelling feature were evaluated in this part. İn the fourth part sharh is transcribed.