Sabri Cemil Yalkut'un hayatı ve eserleri üzerinde bir inceleme
Research on Sabri Cemils Yalkut's lifetime and works
- Tez No: 528756
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZSARI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Sabri Cemil, Üsküp, karesi, meşrutiyet dönemi, Sabri Cemil, Üsküp, karesi, meşrutiyet dönemi
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sabri Cemil Yalkut, edebî eserleriyle, eğitim ve pedagoji içerikli yazılarıyla dikkat çekmeyi başarmış bir şair, öğretmen ve fikir adamıdır. Sabri Cemil, Meşrutiyet dönemi sanatçısı olmasına rağmen, eserlerini üretirken Milli edebiyat dönemi şair ve yazarlarından etkilenmiştir. Şair, Atatürk inkılâplarına bağlı yenilikçi bir kişiliğe sahiptir. Bu çalışmaya, Sabri Cemil'in hayatı ve edebî eserleri üzerinde yeterince durulmadığı için başlanmıştır. Bu sebeple onun edebî kişiliği ve eserlerini tahlil etme ihtiyacı hissedilmiştir. Amacımız Meşrutiyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın bu üretken ve başarılı sanatçısını edebiyatla ilgilenen çevrelere tanıtabilmektir. Çalışmanın giriş bölümünde, araştırmanın amaç ve yöntemi ile Sabri Cemil üzerine yapılan çalışmalar verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, Sabri Cemil'in ilk önce hayatı ve yazı hayatıyla ilgili bilgiler bir sıraya konulmuştur. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde sanatçının bütün eserleri belirli bir sıra ile incelenmiştir. Sonuç bölümünde elde edilen bilgilerden hareketle genel sonuçtan bahsedilmiştir. Bu çalışmada yararlanılan eserler, Kaynakça'da verildikten sonra son olarak Sabri Cemil'in kitapları ile gazete ve süreli yayınlarda çıkan yazıları kronolojik olarak listelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sabri Cemil Yalkut who has attracted attention with literary works, education and pedagogy, is a poet, teacher and intellectual person. Although Sabri Cemil is an artist from constitutional times, he has effected from national literary times poet and writers while he was writing his works. The poet has an innovative personality attached to Ataturk's reforms. This work was started yet, they didn't dwell on enough Sabri Cemil's lifetime and works. For this reason, I felt necessary to analyze his literary personality and works. The purpose of this work, this successful and procreative artist of constitutional times of Turkish Literature introduce to people which interested in literature. The introduction part of work, the works on Sabri Cemil with purpose of research and management are given. The second part of work, information about Sabri Cemil first life and writing life had been ordered. The last part of work, all works of the artist had been examined in order. In the conclusion section, General conclusion which direction of obtain information had been mentioned. The works used in this work are given in references. After that Sabri Cemil's books and posts in newspaper and periodicals had been listed as chorological.