Anadolu'da kültürü yapılan bazı üzüm (Vitis vinifera L.) çeşitlerinin antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of antimicrobial activities of some grape (Vitis vinifera L.) cultured in Anatolia
  1. Tez No: 528793
  2. Yazar: SEDA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TALİP ÇETER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitis viniferaL, MİK, antimikrobiyal aktivite, disk difüzyon yöntemi, Vitisvinifera L, MIC, antimicrobialactivity, discdiffusionMethod
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada 8 üzüm (Vitis viniferaL.) çeşidinden (Sauvignon Blanch, Viognier, Narince, Malbec, Syrah,Kalecik Karası, Öküzgözü ve Boğazkere) elde edilen etanol-su ekstraktlarının Enterobacter aerogenes (ATCC 13048)Salmonella infantis (9), Listeria monocytogenes, Klebsiella pneumoniae (13), Pseudomonas aeruginosa (DSMZ 50071), Pseudomonas fluorescens, Salmonella kentucky (10), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Listeria innocua, Salmonella enteritidis (ATCC 13075), Enterococcus durans, Salmonella typhimurium, Candida ablicans (DSMZ 1386), Enterococcus faecium (4), Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Staphylococcus epidermidis(DSMZ20044), Bacillus subtilis (DSMZ 1971), Escherichia coli (ATCC 25922), Saratia marrescens (ATCC 13048)suşları üzerindeki antimikrobiyal aktiviteleri Disk Difüzyon (DD) Methodu ve Minimum İnhibisyon Konsantrasyon (MİK) yöntemleri kullanılarak çalışılmış ve sonuçlar 18 farklı standart antibiyotik sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın disk difüzyon testi sonuçları Sauvignon Blanch çeşidinin 7,00-12,33 mm arasında değişen zon çapları ile 6 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu, Viognier çeşidinin 7,00-15,66 mm arasında değişen zon çapları ile 9 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu, Narince çeşidinin 7-21,66 mm arasında değişen zon çapları ile 13 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu, Cot Malbec çeşidinin 7,00-9,66 mm arasında değişen zon çapları ile 6 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu, Syrah çeşidinin 7,00-20,33 mm arasında değişen zon çapları ile 7 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu, Kalecik Karası çeşidinin 7,00-10,33 mm arasında değişen zon çapları ile 9 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu, Öküzgözü çeşidinin 7,00-17,33 mm arasında değişen zon çapları ile 13 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu ve Boğazkere çeşidinin 7,00-19,66 mm arasında değişen zon çapları ile 15 mikroorganizma şuşu üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. MİK testi sonuçları üzüm ekstraktlarının 0,039-20 mg/mL konsantrasyonlar arasındaki değerlerde etki gösterdiği saptanmıştır. DD ve MİK sonuçlarına göre çalışılan ekstraktların tamamından etkilenen S. infantis, E. faecium, S. aureus ve S. epidermidis en duyarlı mikroorganizmalar olarak belirlenirken üzüm ekstraktlarının antimikrobiyal etki göstermediği C. albicans en dirençli mikroorganizma olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, ethanol-water extracts obtained from 8 grapes (Vitisvinifera L.) varieties (Sauvignon Blanch, Viognier, Narince, Malbec, Syrah, KalecikKarası, Öküzgözü and Boğazkere) were tested for the presence of Enterobacteraerogenes (ATCC 13048)Salmonellainfantis (9), Listeriamonocytogenes, Klebsiellapneumoniae (13), Pseudomonasaeruginosa (DSMZ 50071), Pseudomonasfluorescens, Salmonellakentucky (10), Enterococcusfaecalis (ATCC 29212), Listeriainnocua, Salmonellaenteritidis (ATCC 13075), Enterococcusdurans, Salmonellatyphimurium, Candidaablicans (DSMZ 1386), Enterococcusfaecium (4), Staphylococcusaureus (ATCC 25923), Staphylococcusepidermidis(DSMZ20044), Bacillussubtilis (DSMZ 1971), Escherichiacoli (ATCC 25922), Saratiamarrescens (ATCC 13048)strains were studied using Disk Diffusion (DD) Method and Minimum Inhibition Concentration (MIC) methods and the results were compared with 18 different standard antibiotic results. The disk diffusion test results of the study showed that the Sauvignon Blanch variety had an effect on 6 microorganisms with zone diameters varying between 7,00 and 12,33 mm and that the viognier variety had zone diameters ranging between 7,00 and 15,66 mm and was effective on 9 microorganisms. It was found that the zone diameter ranging from 7,00 to 9,66 mm was effective on 6 microorganisms and the diameter of the syrah variety was between 7,00-20,33 mm 7 microorganisms were found to be effective on the micro-organism, whereas the Kalecikkarası bifurcation was effective on the microbes of 9 microorganisms with the zone diameters varying between 7,00-10,33 mm and that the Öküzgözü species had the zone diameters varying between 7,00-17,33 mm and the microorganisms were effective on the 13 microorganisms and the Boğazkerespecies zone diameters ranging from 7,00-19,66 mm and 15 microns the organism has been found to be effective on the obsessive. MIC test results showed that grape extracts were effective at concentrations between 0.039 and 20 mg / mL. Both S. infantis, E. faecium, S. aureus, and S. epidermidis were identified as the most susceptible microorganisms, and none of the grape extracts were found to be the most resistant microorganism that did not show any antimicrobial activity.