Dokuma kumaş sıklıklarının görüntü işleme yöntemi ile tespitini etkileyen parametrelerin incelenmesi
The effect of the skew in the woven fabric images to the image processing methods used to determine the density of the woven fabrics
- Tez No: 528914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dokuma kumaş, Sıklık, Görüntü işleme, Eğiklik, Kalite kontrol, Woven fabric, density, İmage processing, Skew, Qualty Control
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Atkı ve çözgü İpliklilerinin Sıklık değerleri Dokuma kumaşların yapısal özelliklerini belirleyen temel parametrelerden birisidir. Ayrıca sıklık değerleri kumaşın istenilen özelliklerde olmasının yanında üretim maliyetlerine de doğrudan etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle atkı ve çözgü sıklıklarının hassas bir şekilde tespit edilebilmesi dokuma kumaş kalite kontrol prosesinin önemli bir aşamasıdır. Atkı ve çözgü sıklıklarının geleneksel yöntemlerle tespiti Büyüteç ve iğne kullanılarak gözle yapılan sayım metoduyla yapılmaktadır. Ancak bu yöntem insan unsurundan kaynaklı hata ihtimalini artırmakta ve tutarsız sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle dokuma kumaş sıklıklarının ölçülmesinde görüntü işleme yöntemlerinin kullanılması alternatif bir çözüm olarak yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada dokuma kumaşların atkı ve çözgü sıklıklarının görüntü işleme yöntemi ile belirlenmesi sürecinde kumaş eğikliğinin, görüntü çözünürlüğünün, iplik boyalı kumaşlarda desen faktörünün ve projeksiyon profilleri yönteminde kullanılabilecek farklı yaklaşımların etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Warp and weft density values are one of the basic parameters that determine the structural properties of woven fabrics.density values have direct effects on the production costs as well as the desired properties of the fabric.so that precise detection of weft and warp density is an important step in the quality control process of the woven fabric. Determination of weft and warp density by conventional methods is done by eye counting method using magnifier and needle..However, this method increases the error rate due to human factor and can cause inconsistent results. For this reason, the use of image processing methods in the measurement of the density of woven fabrics is becoming an alternative solution. In this study, the influence of fabric skew, image resolution, pattern factor in yarn dyed fabrics and different approaches that can be used in the projection profiles method was investigated in the process of determining the weft and warp density of woven fabrics by image processing method.