İkincil konutların Erciyes kış turizmi bağlamında incelenmesi: Hisarcık örneği
Investigation of secondary houses in the context of Erciyes winter tourism: Hisarcık sample
  1. Tez No: 528992
  2. Yazar: EMRAH YANAŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, İkincil Konut, Turizm, Kış Turizmi, Housing, Secondary Housing, Tourism, Winter Tourism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İkincil konut; doğal güzelliği yüksek olan bölgelerde yılın belirli zamanlarında ve belirli sürelerde dinlenme, tatil yapma, kentsel yaşamdan uzaklaşma gibi nedenlerle kullanılan; hobi evi, yazlık evler, bağ evleri, rekreasyon evleri, tatil ve hafta sonu evleri olarak da bilinen konutlar olarak tanımlanmaktadır. Rekreatif amaçlarla kullanılan ikincil konutlar, alternatif turizm türlerinin artması ve mevcut konaklama tesislerinin ihtiyacı karşılayamaması gibi nedenler sonucunda bu konutların turizm amaçlı değerlendirilmeleri gündeme gelmiştir. Turizmin tüm yıla yayılmasında alternatif bir turizm türü olan kış turizminin gelişmesi sağlayacak en önemli hizmet konaklama hizmeti olarak öne çıkmaktadır. Dünyadaki kış turizm merkezlerinde her ne kadar kış sporları için uygun iklim ve jeomorfolojik koşullar bulunsa da bu merkezlerde sağlanan konaklama hizmeti ve bu hizmetin kalitesi, o bölgenin turizm merkezi olmasındaki en önemli unsurlardan birisidir. Bu nedenle turizm sektörü içerisinde, daha çok yerli turiste hitap eden ikincil konutların özellikle turizm faaliyetlerini bütün yıla yaymak için kış turizminin geliştirilmesinde önemli bir yeri olduğu düşünülmektedir. Bu tez çalışmasında Kayseri kentinde yer alan Erciyes Kayak Merkezine en yakın yerleşim yeri olan Hisarcık Bölgesindeki yazlık bağ evleri olarak bilinen ikincil konutların, kış mevsiminde atıl kalmamasını sağlayarak kış turizmine kazandırılması araştırılmıştır. Bu kapsamda örneklem olarak seçilen 80 adet konut sahibine anket uygulaması yapılarak konutlarını kış turizmi kapsamında değerlendirme potansiyeli araştırılmıştır. Elde edilen veriler analiz edilerek bulgu ve değerlendirilmelerde bulunulmuş olup araştırmaya katılan 80 adet konut sahibinin %73,75'i (f=53) konutlarını kış turizmi kapsamında değerlendirmek istemediklerini ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
Secondary housing is defined as homes which are used for reasons such as resting, Holiday, urban life in certain periods of the year in areas with high natural beauty, hobby houses, summer houses, vineyards, recreational homes, holiday homes and weekend homes. Secondary housing used for recreational purposes, the increase of alternative tourism types and existing accommodation facilities can not meet the needs of such reasons as the evaluation of these housing for tourism purposes has come to the agenda. The most important service that will enable the development of winter tourism, an alternative type of tourism throughout the year, stands out as accommodation service. Although there are suitable climate and geomorphological conditions for winter sports in winter tourism centers around the world, the accommodation service provided in these centers and the quality of this service are one of the most important factors in the region being the tourism center. In the tourism sector, secondary housing, which addresses more local tourists, is thought to have an important place in the development of winter tourism, especially in order to spread tourism activities throughout the year. In this thesis, it was investigated that secondary houses, known as summer vineyards in hisarcık region, which is the closest place to the Erciyes ski resort in Kayseri, could not remain idle during the winter season and thus gain the winter tourism. In this context, the potential to evaluate the houses within the context of winter tourism has been investigated by making a survey application to 80 housing owners selected as sample. The data obtained were analyzed and evaluated and 73.75% (F=53) of the 80 surveyed residents did not want to evaluate their residences within the context of winter tourism.