El-A'şâ'nın hayatı ve Arap edebiyatındaki yeri
Life of al-A'şâ and his place in Arabic literature
  1. Tez No: 529011
  2. Yazar: ELMAS RUŞEN BARUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SOYUPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cahiliye, A'şâ, Şair, Şiir, Jahiliyyah, A'şâ, Poet, Poetry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Arap dili ve edebiyatı açısından önemli bir mihenk taşı olan Cahiliye devri, özellikle edebiyat alanında, sonraki dönemlerin habercisi konumundadır. Aruz ve belâgatin mükemmel bir şekilde geliştiği bu dönemin şiir anlayışına hâkim olabilmek için, şairlerin içinde bulunduğu ve tabii olarak etkilendiği toplumsal hayat göz ardı edilmemelidir. Devrin şiir anlayışını ve şairlerin haleflerine olan etkisini anlamak için şairlerin kişisel hayatları ve şiirleri hakkında bilgi sahibi olmak da önemli hususlardan biridir. Klasik kaynaklarda Cahiliye'de yaşamış ve şiir sanatıyla uğraşmış pek çok şairin ismi zikredilmektedir. Bu çalışmada, Cahiliye'nin şiir üstatlarından biri olarak kabul görmesine rağmen, hakkında yeterli çalışmanın bulunmadığını tespit ettiğimiz, A'şâ lakabıyla tanınmış, Meymûn b. Kays (ö. 7/629) ele alınmıştır. Şairi ve şiirlerini daha doğru anlayabilmek adına, birinci bölümde dönemin toplumsal hayatı genel bir görünüm halinde ifade edilmiş, ikinci bölümde şairin hayatı, divanı ve diğer şairlere olan etkisi hakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde ise şairin edebî kişiliğine değinilmiş, şiirlerinin üslûbundan ve konularından bahsedilerek çalışmaya son verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Jahiliyyah period, which is an important cornerstone for Arabic Language and Literature, especially in literature, is the precursor of the next term. To be able to apprehend the poetry understanding of this period in which aruz prosody and rhetoric improved very gloriously, the social life should not be ignored in which the poets live and are impressed. To understand the poetry comprehension of the period and the effects of poets to their successors, it is one of the important points to know personal lives of poets and their poems. In classical sources the names of a lot of poets are mentioned who lived during Jahiliyyah period and occupied himself with poetry. In this work Meymûn b. Kays (d. 629), known with his nickname A'şâ, is studied about whom there was no treatise although he was accepted one of the poetry masters of Jahiliyyah period. To be able to better understand poet and his poems, in first section notions about social life in that period and in second section information about his life, his divan and his effect to other poets are given. In last section his personality, style and topics of his poems are mentioned.