Topkapı Sarayı incelemesi ve harem dairesi iç mekan organizasyonu
Topkapi Palace investigation and immunity department interior organization
  1. Tez No: 529013
  2. Yazar: EYYÜP SONER TAKIL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE YARAREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Topkapı Sarayı, Tarihi Mekân, Harem, Harem İç Mekanları, Topkapı Palace, Historical Venue, Harem, Harem Interiors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Türkiye'de, tarihin bıraktığı değerli yapılar bulunmaktadır. Bugün, çoğu müze olarak değerlendirilen bu yapılar, geçmişi bize aktaran önemli kaynaklardır. Örneğin; eski dönemlerde yaşamış olan insanların kimlikleri, yaşam biçimleri, alışkanlıkları ve kullandıkları teknoloji bu kaynaklardan yararlanılarak ortaya çıkarılabilmektedir. Tarihte İstanbul'un fethi; Osmanlı Devleti'nin imparatorluk olma özelliğine kavuşması, ticaret yollarının birer birer Türklerin eline geçmesi, Orta çağın bitip Yeniçağın başlaması gibi önemli sonuçlar doğurmuştur. Dünyanın en büyük imparatorluklarından olan Doğu Roma İmparatorluğu'nun tamamen yok olması sonrası Osmanlı İmparatorluğunun yükselme dönemine geçişini sağlayan bu önemli dönüm noktası, Karadeniz ile Egeyi birbirine bağlayan deniz yolu üzerinde kurulu olan İstanbul'a yerleşimi başlatmıştır. Bugün tarihi yarımada üzerinde ayakta olan Topkapı Sarayı, bir yönetim merkezi olarak Osmanlının yükseliş döneminin, Eski Saray'dan sonra inşa edilen ilk yapısıdır. Bu anlamda günümüze taşınmış en önemli birincil kaynaklardan biridir. Topkapı Sarayı mekânları; padişahın, valide sultanın, padişahla ilişkili olan diğer kadınların, şehzade ve sultanların, ayrıca tüm bu kimselerin hizmetinde olan insanların, bağlı olduğu ve içinde yaşadığı bir kurumdur. Bu özelliği sebebiyle saray mekânları, saraylarda yaşayışları bakımından her zaman merak konusu olan padişah ve ailesinin kendi yaşam alanlarını barındırması açısından inceleme konusu olarak tercih edilmiştir. Bu çalışma, Osmanlının yükseliş dönemine rastlayan Topkapı Sarayı'nın, karma bir üslupta şekillenen mekânlarının, nasıl giydirildiği ve iç mimarlık açısından ortaya çıkan sonuçlar hakkında fikir verecektir.
Özet (Çeviri)
Turkey also contain valuable structures left by history. Today, these structures, which are considered to be most museums, are important sources of history. For example; the identities, lifestyles, habits and technology of the people who lived in the old periods can be revealed by using these sources. Conquest of Istanbul in history; The fact that the Ottoman Empire had become an empire, and the ways of trade were handed down by the Turks, had important consequences such as the end of the Middle Ages and the beginning of the New Ages. This important turning point, which enabled the transition of the Ottoman Empire to the ascension period after the complete destruction of the Eastern Roman Empire, which is one of the largest empires of the world, has started its settlement in Istanbul, which is established on the sea route connecting the Black Sea and the Aegean. Today Topkapi Palace, which stands on the historical peninsula, is the first structure of the rise period of the Ottoman Empire as an administrative center after the Old Palace. In this sense, it is one of the most important primary sources that have been moved daily. Topkapi Palace venues; the sultan, the ruling sultan, the other women associated with the sultan, the prince and the sultans, as well as the people who are in the service of all these persons, are connected and live in. Because of this feature, palace places have been chosen as a subject of examination in terms of having the sultan and his family to have their own living spaces, which is always a matter of curiosity in terms of their living in the palaces. This study will give an idea about how the Topkapi Palace, which coincides with the ascension period of the Ottoman Empire, is dressed in a mixed styled space and the consequences of interior architecture.