Effects of imperfections on the flexural behaviour of concrete filled steel tubes beams with circular sections
Dairesel kesitli içi beton doldurulmuş çelik tüp kirişlerin eğilme davranışında kusurların etkisi
- Tez No: 529016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TOLGA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden yerleşen beton, içi beton ile doldurulmuş çelik tüp kirişler, çentikler, eğilme dayanımı, süneklik, Self compacted concrete (SCC), Concrete Filled Steel Tube (CFST) beams, notches, flexural strength, ductility
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çelik tüplerin malzeme kusurlarının kiriş eğilmesi üzerindeki etkilerini araştırmak için bu tezde, çelik borularda yapay çentikli İçi Beton Doldurulmuş Çelik Boru (İBDÇB) kirişlerin eğilme testleri yapılmıştır. Bu çalışmada, çelik borudaki çentikli İBDÇB kirişlerinin eğilme davranışları, 24 adet çentikli İBDÇB kirişleri, iki adet (kontrol) çentiksiz İBDÇB kirişleri olmak üzere 26 adet numuneden oluşan set iki farklı kalınlık (2mm, 4mm) olarak incelenmiştir. Kendiliğinden yerleşen beton (KYB) doldurulmuş çelik boruların eğilme performansını araştırmak için İBDÇB üstten, alttan ve yan yüzlerinden iki farklı kalınlıkta ve iki farklı çentik uzunluğunda (uzun ve kısa) sahip çentiklerle kirişler üretilmiştir. Moment taşıma kapasiteleri, süneklik, göçme modları, moment - orta açıklık deplasman ilişkileri, eğilme momenti kapasiteleri sunulmuştur. Sonuçlar ayrıca çentikli İBDÇB numunelerinin kontrol İBDÇB numunelerinden daha düşük mekanik performanslara sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, çentik üst ve yan yüz (2 mm, 4 mm) ile karşılaştırıldığında, altta daha fazla etki yaptığı ve yapılara yönelik tehlike oluşturduğu incelenmiş, ek olarak alttaki çentiğin üst ve yan yüzlerden daha az sünekliğe sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Bending tests of the Concrete Filled Steel Tube (CFST) beams with artificial notches in the steel tubes were conducted in this thesis to investigate the effects of the material imperfections of steel tubes on beam flexural. This study presents the results of an experimental program the bending behaviors of CFST beams with notches in the steel tube circular two different thickness (2mm, 4mm) involve of 26 specimens which consist of 24 with notch CFST beams, two (control) without notch CFST beams were investigated in the present work. Investigating the flexural performance of Self-Compacting Concrete (SCC) filled steel tube beams The CFST with notches from the top, bottom and sidewall with two different thicknesses and two different lengths of the notch (long and short). The moment carrying capacities, ductility, failure modes, moment - mid span deflection relations, bending moment capacities were presented. The results also show that the notched CFST specimens had lower mechanical performances than the intact CFST specimens. Furthermore, the investigating notch in the bottom more effect and danger to the structures when compared with the notch top and sidewall for (2 mm, 4 mm), in addition to the notch in the bottom had less than ductility from top and sidewall.