Concrete filled steel tube beams with square sections: Effects of notches on the flexural performance
Kare kesitli içi beton doldurulmuş çelik tüp kirişler: Çentiklerin eğilme performansına etkisi
- Tez No: 529023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TOLGA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden yerleşen beton, içi beton ile doldurulmuş çelik tüp kirişler, çentikler, eğilme dayanımı, süneklik, Self-compacted concrete (SCC), Concrete Filled Steel Tube (CFST) beams, notches, flexural strength, ductility
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tezde, İçi Beton Doldurulmuş Çelik Boru (İBDÇB) kirişlerinin yapay çentikli eğilme testleri ile kiriş üzerindeki çentiklerin kiriş performanslarını doğrudan azaltan malzeme kusurlarının etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu tez, İBDÇB kirişlerinin çentik ile eğilme davranışları üzerine deneysel bir çalışmanın sonuçlarını sunmaktadır. İki farklı kalınlıkta kare çelik borunun tasarım sınırlaması üzerinde çalışılmıştır; Kalınlıklar (2mm, 5mm), 24 adet çentikli İBDÇB kirişleri, iki adet (kontrol) çentiksiz İBDÇB kirişleri olmak üzere 26 adet numuneden oluşan set iki farklı kalınlık (2mm, 4mm) olarak incelenmiştir. Kendiliğinden yerleşen beton (KYB) doldurulmuş çelik boruların eğilme performansını araştırmak için İBDÇB üstten, alttan ve yan yüzlerinden iki farklı kalınlıkta ve iki farklı çentik uzunluğunda (uzun ve kısa) sahip çentiklerle kirişler üretilmiştir. Moment taşıma kapasiteleri, süneklik, göçme modları, moment-orta açıklık deplasman ilişkileri, eğilme momenti kapasiteleri sunulmuştur. Sonuç olarak, sonuçlar çentikli İBDÇB kiriş numuneleri çentiksiz İBDÇB kiriş numunelerinden daha düşük mekanik performanslar olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, kirişlerin araştıran performansı hem kalınlıklarının (2 mm, 5 mm) çentik uzunluğu arttıkça azalmıştır.
Özet (Çeviri)
Bending tests of the Concrete-Filled Steel Tube (CFST) beams with artificial notches has been conducted in this thesis in order to study the effects of the material imperfections which is direct reduce the performances of steel tubes on beam. This thesis presents the results of an experimental study of bending behaviors of CFST beams with notches. The square shape of steel tube with two different thickness has been studied the design limitation; Thicknesses (2mm, 5mm) a total of 26-specimens which is consist of 24-with include notch CFST beams, whilst two tube control without notch. The flexural performance of Self-Compacting Concrete (SCC) filled steel tube beams are examined, the CFST with notches from the top to bottom and sidewall with two different thicknesses and two different lengths of the notch (long and short). The moment carrying capacities, ductility, failure modes, moment - mid-span deflection relations and bending moment capacities. Eventually, the results were illustrated that the notched CFST specimens had lower mechanical performances than the CFST beam specimens without notch. Furthermore, the investigating The performance of the beams decreases as the length of the notch increases for both the thicknesses (2mm,5mm).