Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunda ihlal kararlarının icrası
The execution of the Constitutional Court's judgements arising from individual application on human rights
  1. Tez No: 529015
  2. Yazar: RAMAZAN GÜMÜŞAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel başvuru, yeniden yargılama kararlarının icrası, tazminat kararlarının icrası, yapılması gerekenlere hükmetme kararlarının icrası, Individual application, the execution re-examination, compensation, and order of redressing infringement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
“Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Yolunda İhlal Kararlarının İcrası”isimli yüksek lisans tezimiz giriş, dört ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Bu çalışmamızda, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru yolunda verdiği ihlal kararları (yeniden yargılama, tazminat ve yapılması gerekenlere hükmetme) ve bu ihlal kararlarının nasıl icra edileceği konusu incelenmeye çalışılmıştır. İhlal kararlarının her birine ayrı bölümlerde yer verilmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuruda verdiği her bir ihlal kararı ve bu kararın icrası ayrı bir bölümde değerlendirilirken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin benzer niteliklere sahip ihlal kararlarına ve bu kararlarının icrasına da değinilmiştir. Bu doğrultuda; birinci bölümde, bireysel başvuru kısaca tanıtılmış, bireysel başvuru kararlarının bağlayıcılığına değinilmiş ve bireysel başvuru sonucunda verilen kararlar incelenmiştir. İkinci bölümde, yeniden yargılama kararlarına değinilmiş ve bu kararların nasıl icra edileceği açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölüme paralel bir şekilde, üçüncü bölümde tazminat kararlarına ve icrasına, son bölümde ise yapılması gerekenlere hükmetme kararlarına ve icrasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master thesis, titled“The Execution of the Constitutional Court's Judgements arising from Individual Application on Human Rights”, contains the introduction, four main chapters, and the conclusion. In this study, the types of judgments that the Constitutional Court renders and the enforcement of verdicts such as re-examination, compensation, and order of redressing infringement are studied. Each of the judgments has been discussed in a separate chapter. While doing these, we also touched upon the similarities and differences of enforcement of ECHR's judgments and Constitutional Court's the judgments. Accordingly, in the first part of the thesis, the individual application is briefly introduced, the bindingness of decisions is addressed, and the judgments stemmed from the individual application on human rights are examined. In the second chapter, re-examination by first instance courts and the execution of their judgments have been analyzed. In the third chapter, the judgments containing fair compensation are handled and in the final chapter, the order of redressing infringement and its execution are discussed.