Vitamin d düzeyi ile proksimal kas biyomekanik özelliklerinin ilişkisi
Association Between Vitamin D Level and Biomechanical Characteristics of Proximal Muscles
  1. Tez No: 529088
  2. Yazar: AHMET KOCAER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNAY SARPEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı birey, kas gücü, kas tonusu, vitamin D, elderly, muscle strength, muscle tonus, vitamin D
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı 65 yaş ve üstü hastalarda D vitamini düzeyi ile proksimal kasların kas güçleri ve biyomekanik özellikleri (tonus, elastikiyet ve sertlik) arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Altmış beş yaş ve üzeri 109 hasta çalışmaya dahil edildi. Proksimal kasların kas gücü ve biyomekanik özellikleri (tonus, elastikiyet ve sertlik) değerlendirildi. Kas gücü, MicroFET3 ile ölçülürken biyomekanik özellikler MyotonPro cihazı ile değerlendirildi. Hastaların fiziksel fonksiyonları, standart bir veri formu ve zamanlı kalk ve yürü testi ile değerlendirildi. Serum 25(OH)D vitamin düzeyleri yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi ile ölçüldü. D vitamini eksiklik ve yeterlilik grupları arasında, kas parametrelerinin karşılaştırmalı analizi yapıldı. ROC eğrisi, MicroFET3 ile ölçülmüş proksimal kas güçlerinin vitamin D durumunu saptamadaki potansiyel rolünü değerlendirmek için kullanıldı. Bulgular: Yüzdokuz hastanın (88 kadın, 21 erkek) yaş ortalaması 71.2±4.6 yıl idi. Kas güçleri, D vitamini düzeyi yeterli olanlarda istatistiksel olarak yüksek bulundu (p0.70) sahip olduğu bulundu. Sonuç: Proksimal kas güçlerinin, kas elastisitesinin ve hastaların fiziksel performanslarının D vitamin durumu ile ilişkili olduğu saptandı. Proksimal kas güçlerinin, D vitamini düzeyinin yeterliliğini orta düzeyde doğrulukla gösteren bir belirleyici olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the present study was to evaluate the association of 25(OH)D level with the strength and the biomechanical characteristics (tone, elasticity and stiffness) of the proximal muscles in patients aged 65 years and older. Materials and Method: A hundred and nine patients aged ≥65 years were included to the study. Proximal muscles were evaluated in terms of muscle strength and biomechanical features (tone, elasticity, and stiffness). Strength measurement was performed by MicroFET3, whilst biomechanical properties were assessed by MyotonPRO device. Physical performance was evaluated by using a standardized questionnaire and the Timed Up and Go test (TUG). Serum 25(OH)D levels were measured by high performance liquid chromatography (HPLC). Comparative analysis of muscle parameters was carried out between vitamin D sufficient and deficient groups. ROC curve analysis was performed in order to the evaluate the potential role of MicroFET3-measured proximal muscle strength in determining vitamin D status. Results: The study group consisted of 109 patients (88 female, 21 male) with a mean age of 71.2±4.6 years. Muscles strength was statistically higher in the sufficient group (p0.70) in discriminating the patient's vitamin D sufficiency. Conclusion: Proximal muscle strength, elasticity and physical performance are associated with vitamin D status. Proximal muscle strength is a predictor of vitamin D sufficiency with moderate accuracy.