Türk hat sanatından kaligrafiye geçişin incelenmesi
Analysis of the transition from traditional Turkish calligraphy art to latin calligraphy
- Tez No: 529181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Hat Sanatı, Kaligrafi, Türklerin Kullandığı Alfabeler, Emin Barın, Sait Yada, M. Halim Özyazıcı, Etem Çalışkan, İlhami Turan, Savaş Çevik, Abdullah Taşçı, Mustafa Eren, Traditional Turkish Calligraphy, Calligraphy, Use Of The Turks Alphabet, Emin Barın, Sait Yada, M. Halim Özyazıcı, Etem Çalışkan, İlhami Turan, Savaş Çevik, Abdullah Taşçı, Mustafa Eren
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Türklerin göçebe yaşam düzeninden yerleşik hayata geçtiği zamandan beri“yazı”kültür hayatlarının en önemli unsuru haline gelmiştir. Yüzyıllar içerisinde farklı alfabeleri kullansalar bile her zaman kullandıkları alfabelerin sınırlarını zorlayacak ölçüde yazıyı güzelleştirmek için çaba gösteren Türkler, edindikleri bütün kültürel bilgi ve becerileri; adına“hat sanatı”dediğimiz bir form haline getirerek, yazılı geleneklerini oluşturmuşlardır. Türk kültürel tarihinin en önemli mihenk taşı olan“Harf Devrimi”sonrasında ise geçmişten gelen bu gelenek ve birikimi yeni kullanmaya başladıkları Latin alfabesinde uygulama çalışmaları da zaman kaybetmeden başlamıştır. İşte bu doğrultuda çalışmamızı oluştururken ortaya koyduğumuz ana izlek noktası“hat sanatı geleneğinin Latin harfleri üzerinde uygulanma çalışmaları”olmuştur. Araştırma konusu kapsamında hat sanatı, Türklerin kullandıkları yazı sistemleri ve Harf Devrimi sonrası Latin harflerine ve kaligrafisine geçiş süreci akademisyenler, grafik ve kaligrafi sanatçıları üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the time when the Turks have settled on the nomadic life order,“writing”has become the most important element of their cultural life. Even though they use different alphabets over the centuries, the Turks, who have endeavored to make the writing beautiful enough to force the boundaries of the alphabets they have always used, all cultural knowledge and skills they acquire; in the form of a form called“traditional Turkish calligraphy”in the name of their traditions. After the“Letter Revolution”which is the most important touchstone of Turkish cultural history, this tradition and accumulation from the past also started to practice in the Latin alphabet which they started to use without losing time. This is the main point we have made while working in this direction,“studies on the application of Latin calligraphy of traditional Turkish calligraphy”has been. The art of calligraphy, writing systems used by the Turks, the transition to Latin letters and calligraphy after the Letter Revolution period are studied through academicians, graphics and calligraphy artists within the scope of the research.