Rönesans ve Barok Dönem Adem ve Havva kompozisyonlarında simgesel analizler
Figurative analyses in Adam and Eve compositions of Baroque and renaissance era
- Tez No: 529196
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET REŞAT BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Rönesans, Barok, Âdem, Havva, İkonografi, İkonoloji, Renaissance, Baroque, Adam, Eve, Iconography, İconology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Avrupa Resim sanatının tamamında olduğu gibi, Rönesans ve Barok resmindeki figürlere yönelik çalışmalarda, dönemlerin sanatsal özellikleri ve yansımaları önemli ve öncelikli görülmektedir. Avrupa'da Rönesans ve Barok resim sanatı figür çalışmaları açısından üslup olarak farklılıklar göstermektedir. Her iki dönem arasındaki felsefi görüş, coğrafi konum gibi değişimler ve gelişmeler, üslup olarak resim sanatını etkilemiştir. Avrupa resim sanatında, Rönesans ve Barok resim sanatının tarihsel akışı içerisinde, Âdem ve Havva kompozisyonlarında figüratif özellikleri ve yorum farklılıkları incelenen bu çalışmada sanat tarihinin en önemli iki dönemi olarak görülen Rönesans ve Barok sadece bir akım olarak değil, muhtelif alanlarda sanata devrim niteliğinde katkı sağlamıştır. Bu çalışmada Avrupa Resminde Rönesans ve Barok döneme ait özellikle, fresk yağlı boya ve baskı resimler incelenmiştir. Âdem ve eşi Havva kompozisyonlarının önce tarihçesi ele alınarak yüzyıllar içinde nerelerde yer aldıklarının örnekleri verilmiştir. İnsan güzelliği, figür ve anatomisine önem verilmesi perspektifle sanatta yeni bir ruh doğuşuna sebep olmuştur. Tezin ana teması Rönesans ve Barok dönem resimlerinde görülen Âdem ve Havva kompozisyonlarıyla başlamaktadır. Bu kompozisyonlar da kendi içinde sınıflandırılmıştır. Rönesans Dönem resimlerinden başlayarak konu sıralaması kronolojik farklı başlıklarla işlenmiştir. Eserler incelenirken yöntem olarak önce resmin künyesi, konusu, figür özellikleri, mekân özellikleri, üslubu, kendi dönemi içinde ve sanatçının kişisel stili içerinde ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Barok resim sanatında klasik duruş dışına çıkarak daha detaylı gölge ve ışıkta kontrast sağlanarak cennetten kovuluş sahnelerinde korku, endişe, pişmanlık, şaşkınlık gibi yüz ifadeleri bakış hissiyatı seyirciye yansıtılmaktadır. Barok dönem Avrupa resim sanatında, Âdem ve Havva resimlerinde üslup karşılaştırmaları zaman ve mekâna göre farklı duruş, ifade, bakış ve içerikteki anatomik gizemli imgeler ilk kez bu çalışmada detaylı bir resimde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Like the works of European Painting, the works of Renaissance and Baroque figures are seen as important and important in their artistic characteristics and reflections. In Europe, Renaissance and Baroque paintings show differences in artifacts. The philosophical view, the geographical position and the developments between the two periods influenced the art of painting as a norm. Renaissance and Baroque, considered as the two most important periods of art history in European painting art, the historical flow of Renaissance and Baroque art, examine the figurative features and the differences in the composition of Adam and Eve, and contributed to the artistic revolution in various fields. In this study, fresco oil paints and print paintings, especially of the Renaissance and Baroque turn of European paintings were examined. Adam and his wife Eve's compositions were first given in the history and examples of where they lived in centuries. The importance of human beauty, figure and anatomy has caused the birth of a new spirit in art. The main theme of the essay begins with Adam and Eve compositions seen in Renaissance and Baroque period paintings. Beginning with the Renaissance period paintings, the subject line has been processed with different chronological titles. While the works are being processed as a method first the features of the figure the places, the features of the places, the style, the style and the individual style within the artist's have been individually evaluated. Baroque painting out of the classical posture provides more detailed shadow and contrast in light, repentance, confusion, etc., are reflected in the site. In the Baroque European painting art, style comparisons in the paintings of Adam and Eve have been deal with in detail in this work for the first time, with different postures, expressions, views and anatomical mysterious images in context.