Anaokulu çocuklarının annelerinin ev kazalarına yönelik aldıkları güvenlik önlemleri ile sağlık inancı arasındaki ilişki
The relationship between safety precautions and health family in the mother of children
- Tez No: 529258
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAKBULE TOKUR KESGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kaza, güvenlik, okul öncesi, anne, yaralanma, Accident, safety, preschool, mother, injury
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Anaokulu çocuklarının annelerinin ev kazalarına yönelik aldıkları güvenlik önlemleri ile sağlık inancı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla planlanmış ilişkisel-tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Bolu il merkezinde bulunan 11 anaokulunda 3-6 yaş çocuğu olan 1599 anne oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemine yönelik olarak DünyaSağlık Örgütü'nün hazırlamış olduğu tablolardan yararlanılmış, 338 anneye ulaşılması gerektiği belirlenmiştir. Tüm anaokullarından 3-6 yaş çocukların listeleri alınmış, basit rastgele örneklem ile ulaşılması gereken 338 annenin çocuğu tespit edilmiştir.Çalışma 13 kişinin anket sorularının bazılarını boş bırakması, 11 annenin ankete katılmayı kabul etmemesi nedeniyle toplam 314 kişi ile tamamlanmıştır. Bolu' da, 07.11.2017-18.01.2018 tarihleri arasında, annelerile yürütülen araştırmanın verileri;“Kişi Bilgi Formu”,“0–6 Yaş Çocuklarda Annenin Ev Kazalarına Yönelik Güvenlik Önlemlerini Tanımlama Ölçeği”ve“Ebeveyn Sağlık İnanç Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır.Tanıtıcı verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma; sürekli verilerin normal dağılımına ilişkin Skewness ve Kurtosis testleri yapılmıştır.Ölçeklerden alınan en yüksek ve en düşük puanların gösterilmesinde minimum maksimum hesaplamaları yapılmıştır. Tanıtıcı verilerle ölçek puanlarının karşılaştırılmasında bağımsız gruplarda t-testi, ANOVA, Kruskal Wallis, Mann Whitney U testleri, ölçeklerin birbiriyle ilişkisini değerlendirmek içinde Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Ölçeklerin iç tutarlılıkları Cronbach alfa katsayısı ile hesaplanmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için etik onay, resmi izin ve annelerden aydınlatılmış onam alınmıştır. Annelerin şans faktörleri inancı ne kadar az ise ev kazalarına yönelik aldıkları güvenlik önlemleri o kadar fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Genç annelerin, geniş ve parçalanmış ailelerin, erkek çocuğu olanların, çocuğu birden fazla ev kazası geçirenlerin, tanı konulmuş hastalığı olanların, ilk yardım bilgisi olmayanların, ev kazası riski oluşturacak durumlarla ilgili evde önlem almayan annelere ev kazalarının önlenmesine yönelik programlar oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
It is a relational-descriptive study planned to determine the relationship between the security measures taken by the mothers of the kindergarten children and their health beliefs. The population of the study consisted of 1599 mothers with 3-6 year old children in 11 kindergartens in Bolu city center. The sample prepared by the World Health Organization was used for the sampling of the study and it was determined that 338 mothers should be reached. Lists of 3-6 year old children from all kindergartens were taken and 338 mothers of children were identified by simple random sampling. The study was completed with a total of 314 people, 13 of whom left blank for some of the questionnaires and 11 mothers did not agree to participate in the survey. The data of the research conducted with mothers between 07.11.2017-18.01.2018 in Bolu; The tır Person Information Form Form was collected by using the ına“Scale of Defining Safety Measures for Mother's Home Accidents in Children”and“Parent Health Belief Scale”.Frequency, percentage, mean, standard deviation in the evaluation of introductory data; Skewness and Kurtosis tests were performed for the normal distribution of continuous data. The minimum and maximum scores were obtained from the scales. Independent samples t-test, ANOVA, Kruskal Wallis, Mann Whitney U tests and Pearson correlation test were used to evaluate the correlations of the scales. The internal consistency of the scales was calculated with Cronbach alpha coefficient. Ethical approval, official consent and informed consent were obtained from the mothers. It is concluded that the lesser the belief factors of mothers, the higher the security measures they take for home accidents. Young mothers, large and fragmented families, children with children, children with more than one home accident, patients with diagnosed disease, first aid information, those who do not take measures at home to create a risk of home accidents to prevent home accidents are proposed to create programs.