Sıçanlarda penisilinle indüklenmiş epileptiform aktivite üzerine adropinin etkilerinin incelenmesi
An investigation of adropin effects on penicillin-induced epileptiform activity in rats
- Tez No: 529257
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCER NACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Adropin, Penisilin, L- arjinin, Epilepsi, Adropin, Penicillin, L- arginine, Epilepsy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Sıçanlarda Penisilinle İndüklenmiş Epileptiform Aktivite Üzerine Adropinin Etkilerinin İncelenmesi Amaç: Bir nöropeptit olan adropinin merkezi sinir sisteminden de salgılanıyor olması nedeniyle sıçanlarda penisilinle indüklenmiş epileptiform aktivite üzerine etkilerinin elektrofizyolojik olarak incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmada 40 adet 16-18 haftalık 280-300 gr dişi Wistar al-bino cinsi sıçan her grupta 8 adet olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. İlk gruptan sadece anestezi altında ECoG kayıtları 250 dk süre ile alındı. Penisi-lin grubuna penisilin 500 IU (2.5µL) i.c olarak verildi. Arjinin grubuna L-arginin 1250 mg/kg i.p. olarak verildi. Adropin grubuna 300 IU (10g/10µL) i.p. adropin enjekte ede-rek ve penisilin, arjinin, adropin'in beraber verildiği etkileşim grubuna penisilin 500 IU (2.5µL) i.c. olarak adropin 300 IU (10g/10µL)) i.p. ve arjinin 1250 mg/kg i.p. olarak verilip ECoG kayıtları 250 dk süreyle alındı. Alınan kayıtlar bilgisayar ortamında değer-lendirilerek istatiksel veriler elde edildi. Bulgular: Değerlendirme spike frekans, amlitüd değerleri, spike yüzde değişim, amplitüd yüzde değişim olarak yapıldı. Penisilinle oluşturulan akut epilepsi üzerine yapı-lan analizler sonunda verilen maddelerin epilepsi nöbetlerinin hem sayısını hem de şidde-tini azatlıkları tespit edilmiştir. Arjinin diğerlerine göre çok daha epilepsi üzerine etkili olduğu ikinci sırada etkileşim grubu ve üçüncü sırada adropinin etkili olduğu görülmüş-tür. Sonuç: Adropin hormonunun L-arjinin ile birlikte verildiğinde antiepileptik akti-vite yönünden daha etkili olduğu gözlenmiştir. Tek başına verildiğinde ise L-arjininin adropinden daha fazla etki oluşturduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
An Investigation of Adropin Effects on Penicillin-InducedEpileptiform Activity in Rats Purpose: Since adropine, a neuropeptide, is also released from central neural system, the current study aims at an electrophysiological investigation of its effects on penicillin-induced epileptiform activity in rats. Material and Method: In the study, 40 Wistar albino rats 16-18 weeks old fe-male of 280-300 gr were divided into five groups 8 in each. From the first group ECoG records were taken for 250 minutes only under anesthesia. The penicillin group was gi-ven 500 IU (2.5µL) i.c.The arginine group was given 1250 mg/kg i.p. The adropin group was injected 300 IU (10g/10µL)) i.p. adropin, and the interaction group which was gi-ven penicillin, arginine and adropin altogether was given penicillin 500 IU (2.5µL) i.c, adropin 300 IU (10g/10µL) i.p. and arginine 1250 mg/kg i.p. and their records were taken for 250 minutes. The records were assessed in computer environment, and statisti-cal data were obtained. Results: The assessment was made in spike frequency, amplitude values, spike percentage change, and amplitude percentage change. It was detected that at the end of the analyses of acute epilepsy caused by penicillin, all the substances given decreased both the number and the intensity of epileptic attack. It was seen that arginine was much more effective on epilepsy than the other ones were; the interaction group was ranked as the second and adropin as the third. Conclusion: It was observed that the adropin hormone was more effective when given together with arginine. It was detected that arginine was more effective than ad-ropin when given alone.