Elektronik yayıncılıkta telif haklarının korunması üzerine bir araştırma
A research on protection of copyright in electronic publishing
  1. Tez No: 529349
  2. Yazar: SEMRA IŞKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Yayıncılık, Telif Hakları, Kişisel Veriler, Yeni Medya, Siber Güvenlik, Etik, Electronic Publishing, Copyrights, Personal Data, New Media, Cyber Security, Ethic
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya İletişim ve Habercilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Elektronik yayıncılığın gelişim sürecine bakıldığında özellikle bilgi iletişim teknolojileri sayesinde sadece okunabilir olmasının yanı sıra kullanıcının üzerinde değişiklikler yapabildiği bir platform haline dönüştüğü görülmektedir. Bu dönüşüm beraberinde kullanıcılara avantajlar sağladığı gibi telif sorunu gibi dezavantajları da beraberinde getirmiştir.Web 2.0 teknolojisi sayesinde kullanıcılar içeriklere yorum yapma,paylaşma gibi işlemlerle bilinçli ya da bilinçsiz olarak başkaları tarafından oluşturulmuş içeriği paylaşılmaktadırlar. Eserlerle ilgili telif hakları yasasında eser sahibiyle yapılan ıslak imzalı bir sözleşme ile eser sahibinin hakları koruma altına alınırken internet ortamında gerçek eser sahibini bulmak çok daha zordur.Konuyla ilgili telif hakları, fikir sanat eserlerini korunması gibi kanunlarının yanı sıra teknolojik çözümlerle içeriğin korunması sağlanmaya çalışılmaktadır.Bu çalışmada elektronik yayıncılıkta telif hakları yönetiminin çeşitli kanunlarla ve teknolojik çözümlerle sağlanmasıyla birlikte; etik, siber güvenlik, kişisel verilerin korunması faktörlerinde göz önünde bulundurulması gerekliliği konusudur. Buna göre çalışmanın araştırma kısmında mesleki alanda uzmanlarla yarı standartlaştırılmış görüşme tekniği yapılmıştır. Daha sonra analitik hiyerarşi prosesi (AHP) tekniği ile alanında uzman kişilerle anket yapılmıştır. Son olarak ise yeni medya lisans öğrencilerine anket yapılarak yaklaşımları ölçümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Copyright in E-publishing exploring the development process of modern electronic publishing, shows clear positive role for the Information & Communication Technologies in the establishment of a platform where users not only passively read but also can make interractive changes. This transformation has brought advantages to them, as well as disadvantages and ambiguities, related to multiple copyright issues. Due to the Web 2.0 technologies interractiveness, users are nowadays exchanging contents created by others in social networks and bloggs with conscious or unconscious processes like: Sharing and commenting. Presently, it is much more difficult to find real works in the Internet environment where the rights of the owner are protected with officially signed copyright contracts. Modern content could be protected with different technological solutions, as well as laws related to this, reffering: publishing, literary and artistry works or other copyrighted subjects of interest.In this study, the provision of copyright management scope in electronic publishing is extended, being related to various laws and technological solutions but also encompassing issues like: ethics, cyber security issues and even personal data protection factors. Accordingly, a semi-standardized interview technique was accomplished with copyright subject-matter expert group. Further, an analytical hierarchy process (AHP) technique is also applied, implementing questionnaire data from different, related to the field professionals. Finally, new media undergraduate students group were additionally surveyed and their understandings, related to the copyright issues were additionally taken into consideration.