Otomotiv işletmelerinde çalışanların sosyal medya pazarlamasına yönelik tutumları: Tekirdağ ilinde bulunan küçük ve orta boy otomotiv işletmelerini kapsayan bir alan çalışması
Attitudes of workers in automotive enterprises to social media marketing: A field research in small and medium-sized automotive enterprises located in the city of Tekirdağ
- Tez No: 529375
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÇİGDEM MERCANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tekirdağ, KOBİ, Sosyal Medya, Pazarlama, Otomotiv Sektörü, Tekirdağ, SME, Social Medya, Marketing, Automotive Market
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
1960'lı yılların sonunda internetin doğuşu ile teknoloji farklı bir boyuta taşınmıştır. Gelişim ve değişimin çok daha hızlı yaşandığı bu yıllardan itibaren internetin sunduğu fırsatlar, insanların hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik birçok yeniliği de beraberinde getirmiştir. Son yıllardaki web 2.0 teknolojisi ile sosyal medya kavramı da hayatımızın bir parçası olmuştur. Sosyal medya bireysel kullanımı dışında artan rekabet koşullarına uyum sağlamak isteyen işletmelerinde vazgeçilmez mecraları haline gelmiştir. Yalnız büyük ölçekli işletmeler değil hemen her ülkenin en önemli ekonomik yapılarını oluşturan küçük ve orta boy işletmelerde internet üzerinden marka tanıtımı, ürün satışı gibi faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu çalışmada, Tekirdağ ilinde otomotiv sektöründe yer alan ve KOBİ'lerin sanal ortamın en büyük pazarlama mecralarından biri olan sosyal medyayı kullanma seviyelerini belirlemek ve ayrı seviyelerde kullanım yapan bu işletmelerin sosyal medya üzerinden pazarlama faaliyetlerine karşı yaptıkları açılımları gözlemlemek araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümünde KOBİ'ler ile ilgili genel bilgiler, KOBİ'lerin tanımlanması, özellikleri ve KOBİ'lerin sosyal medya pazarlaması uygulamaları incelenmiştir. İkinci bölümde ise sosyal medya kavramı incelenmiş olup genel özellikleri, tarihsel gelişimi, sosyal medya araçları, sosyal medya üzerinden pazarlama kavramı yer almıştır. Son bölüm ise çalışmanın uygulama kısmıdır. Bu bölümde araştırmanın amacı ve kapsamı tanımlanmış, ii sınırları belirlenmiş, yöntemi anlatılmış ve hipotezleri geliştirilmiştir. 250 kişiye anket çalışması uygulanmış bu çalışmanın ölçekleri ve hipotezler istatistik programında test edilmiş ve alınan sonuçlar yorumlanmıştır. Uygulamanın sonuçlarına bakıldığında ise Tekirdağ ilinde bulunan ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin yüzde 9,2'lik bölümünün sosyal medya üzerinden faaliyet gösterdiği görülmüştür. Ayrıca sosyal medya pazarlaması yapmayan KOBİ'lere bu konudaki düşünceleri sorulduğunda ise yüzde 92,5'lik kısmı sosyal medya üzerinden pazarlama faaliyetinde bulunmayı düşünmediğini ifade etmiştir. Sosyal medya pazarlaması yapan KOBİ'lerde en çok kullanılan sosyal medya aracı yüzde 95,8 ile Facebook bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Technology as of today, has been elevated to a different level with the birth of internet after 60s. Considering the pace of change and advancement would much faster today, the opportunities internet provides has brought upon a lot of quality of life improvements. The term of social media is now a part of our lives as a result of web 2.0 implementations. Apart from personal usage, social media has become a necessary tool for businesses to get a head start against its competitors in a highly competitive economy. The statement includes not only the biggest businesses, but SME, which form the most important aspects of economic infrastructure within every country, do tend to activities such as brand promotion or product sales via internet. As a result, the aim of this research is to define social media usage of Tekirdağ Automotive Market SME's and to observe the counter marketing moves made by different businesses which have different levels of social meda usage. The study consists of three parts. The first part includes general information on SME's, the definition and features of SME, and some implementations of social media marketing made by SME's. The second part includes social media itself which consists of topics like general characteristics, historical aspects and the term social media. Also the process of marketing via social media, the benefits of it and the strategies used in this process are well included within the research. The final part is the breakdown of how to implement this research. The aim and scope of this research is defined in this part, as well as thorough breakdown of the methodology used and the hypothesis developed throughout the study. The part also includes the scope and statistical analysis of the survey made to 250 individuals for the sake of this study. A brief look at the results show that 9.2 percent of the SME's active within iv Tekirdağ Automotive Market have activity on social media. Among the 92.5 percent of the SME which do not partake on social media marketing activities, when asked about their opinion about the topic at hand, stated that they don't have any intention to implement social media marketing activities. Among the SME's which do have social media marketing activities, the most popular channel is Facebook with a 95.8 percent margin.