Pitch distance optimization in a pressurized water reactor core containing burnable poison in the moderator
  1. Tez No: 5294
  2. Yazar: YÜCEL ULUKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yakıt kullanımı, PWR, Yakıt uzaklığı, Yanma, Reaktör kontrolü, Çözünür yanıcı zehirler. -vı, Fuel management, PWR, Cell pitch, Burnup, Control of Reactors, Soluble burnable poisons. -iv
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
YAVAŞLATICISINDA ÇÖZÜNÜR YANICI ZEHİR BULUNAN BASINÇLI SU REAKTÖR KALBİNDE YAKIT UZAKLI?ININ EN UYGUN YAPILMASI Ulukan, Yücel Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Nükleer Mühendislik Programı, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Güngör Gündüz 92 Sayfa, Aralık 1988 ÖZET Bu çalışmada, basınçlı su reaktöründe en uygun yakıt kalınlığı, yavaşlatıcı bölgesi kalınlığı ve yakıt uzaklığı belirlendi. Çalışma üç aşamadan oluştu. Bütün aşamalarda bir birim hücre gözönüne alındı. Birim hücre yakıt bölgesi, zırh, yavaşlatıcı ve isotropic saptırma çemberinden oluşmaktadır. İlk aşamada yakıt zenginleştirmesi % 3 olarak alındı. Yavaşlatıcı kalınlığı 0.2385 cm olarak sabit tutulurken, yakıt bölgesi kalınlığı 0.3604 cm1 den 0.4586 cm' ye değiştirildi. 0.3604 cm'lik yakıt bölgesi kalınlığı güvenlik açısından en iyi sonucu verdi. İkinci aşamada zenginleştirme % 5' e çıkarıldı. Yakıt kalınlığı 0.4095 cm olarak sabit tutulurken, yavaşlatıcı kalınlığı 0.2099 cm' den 0.2671 cm' ye kadar değiştirildi. Sonuçlar analiz edildiğinde, yavaşlatıcı kalınlığının 0.2671 cm olarak alındığı çalışma en güvenli sonucu verdi.Son aşamada, zenginleştirme % 5 ve yavaşlatıcı kalınlığı 0.2671 cm olarak, alınmıştır ve reaktör 9 zaman basamağı için çalış tırıldı. Daha sonra geometri ilk aşamanın (yavaşlatıcı kalınlığı Ö. 2385 cm olarak alınmıştı) en uygun geometrisine değiştirildi. U-235 kullanımında bir iyileşme. gözlendi.
Özet (Çeviri)
PITCH DISTANCE OPTIMIZATION IN A PRESSURIZED WATER REACTOR CORE CONTAINING BURNABLE POISON IN THE MODERATOR Ulukan, Yücel Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering Nuclear Engineering Program, M.S. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Güngör Gündüz 92 Pages, December 1988 ABSTRACT In this study the optimum size of the fuel thickness, moderator region thickness and pitch distance, in a Pressurized Water Reactor (PWR) using burnable poison in the moderator as control mechanism, were determined; The study was composed of three stages. In all these stages a unit cell was considered. Unit cell contains fuel region, cladding, moderator and an isotropic scattering ring. In the first stage, enrichment of the fuel was taken as 3 %. The fuel region thickness was changed from 0.3604 cm to 0.4586 cm while the moderator thickness was kept constant as 0.2385 cm. These studies were analysed from safety standpoint. A 0.3604 cm fuel thickness has given the best result. In the second stage, enrichment was increased to 5 %. For this case the moderator thickness was changed from 0.2099 cm to 0.2671 cm while the fuel thickness was kept constant as 0.4095 cm. When the results were analysed the study of the case in which moderator thickness has the value of 0.2671 cm has given the safest situation. -in-In the final stage, with 5 % enrichment a moderator thickness of 0.2671 cm has been taken, and the reactor was run for 9 time steps. Later geometry was changed to the best case of first stage (moderator thickness was 0.2385 cm). An improvement in U-235 has been obtained.