Skleral lens kullanan hastalarda konfor ve görme kalitesini etkileyen faktörlerin korneal topografi ve ön segment oct ile araştırılması
The investigation of the factors affecting the quality of comfort and visuality in patients using scalal lens with chorneal topography and anteri̇or segment oct
  1. Tez No: 529535
  2. Yazar: OKAN AĞCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KORAY GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Skleral lens, Keratokonus, Ön segmet OKT, Korneal topografi, Konfor ve optik kalite, Yaşam kalite indeksi, Scleral lense, anterior segment OCT, Quality of Life Index, Keratoconus, corneal topography, comfort and optical quality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Skleral lens kullanan hastaların yaşadıkları sıkıntıları belirlemek, bu sıkıntıların sebeplerini ortaya koymak ve kornea topografisi ve optik koherans tomografisi (OKT) gibi güncel teknolojik cihazları kullanarak skleral lens uygulaması ve kullanımındaki başarıyı arttırabilecek parametreleri belirleyebilmektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak planlanan bu çalışmada skleral lens kullanan 32 hastanın toplamda 51 gözü geriye dönük taranmasıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan tüm hastalara biri demografik ve klinik hikayeyi içeren, diğeri de yaşam kalitesi anketi olmak üzere toplam iki anket uygulanmıştır. Çalışma parametreleri; lensli ve lenssiz görme keskinliği (snellen eşeli) ve kontrast duyarlılık düzeyleri, lensli ve lenssiz biyomikroskopik muayene, korneal topografi bulguları ve 0. ve 2. saat ön segment OKT değerlendirilmesidir. Sonuç: Hastaların skleral lensle görme düzeyleri tashihsiz görme keskinliğine göre anlamlı derecede artış göstermiştir (p ˂ 0.05). Skleral lens ile ölçülen kontrast duyarlılık değerleri, tashihsiz (lenssiz) döneme göre anlamlı düşüş göstermiştir, diğer bir deyişle kontrast hassasiyetinde artış izlenmiştir (p ˂ 0.05). Korneal topografi ölçümlerinde, 3mm ve 5mm'lik alandaki tüm korneal aberasyonlar değerlerinde skleral lens takılmadan önce ve skleral lens gözde iken kıyaslandığında, lens gözdeyken ölçülen tüm aberasyon RMS değerlerinde lenssiz döneme göre istatistiksel olarak anlamlı (p ˂ 0.05) bir düşüş; point spread function (PSF) değerlerinde artış (p ˂ 0.05) tespit edilmiştir. Hastaların ön segment OKT ile yapılan değerlendirmelerinde, 0. saat (skleral lens takılır takılmaz yapılan ilk OKT) ve 2. saat (skleral lens gözde iken 2 saat bekledikten sonra yapılan 2. OKT) limbus komşuluğunda skleral lens altında oluşan konjonktivoşalazis karşılaştırıldığında, sadece alt (inferior) kadranda istatistiksel anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p= 0.001). Diğer kadranlardaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p> 0.05). Hastaların ön segment OKT ile yapılan değerlendirmelerinde, 0. saat ve 2. saat santraldaki vault (çatı yükseklik değeri), her kadranda limbus-lens mesafesi yüksekliği ve skleral lens eteklerinin konjonktivada yaptığı bası değerleri karşılaştırılmıştır ve temporal lens kenar basısı hariç diğer bütün parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı (p ˂ 0.05) değişim izlenmiştir. Tartışma: Skleral lensler gerek erken evre gerekse ileri evre keratokonus hastalarında güvenle kullanılabilecek, hastalarda tatminkâr düzeyde konfor ve optik kalite sağlayan iyi bir alternatiftir. Ancak, skleral lens denemelerinde başarılı olmak için hastalara yeterli zamanın ayrılması ve uygulamanın mutlaka deneyimli biri tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Son olarak da ön segment OKT görüntülemenin lens denemesi ve hasta takibi sırasında kullanılması uygulayıcıya çok önemli bilgiler verecek ve kişiye özel tasarlanabilen skleral lenslerin çok daha doğru özelleştirilmesine olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF THE FACTORS AFFECTING THE QUALITY OF COMFORT AND VISUALITY IN PATIENTS USING SCALAL LENS WITH CHORNEAL TOPOGRAPHY AND ANTERİOR SEGMENT OCT ABSTRACT Purpose: To determine the problems of patients using scleral lenses, to explain the causes of these problems and to determine the parameters that can increase the success of scleral lens application and use by using the latest technological devices such as corneal topography and optical coherence tomography (OCT). Materials and methotds: In this retrospective study, we retrospectively screened 51 eyes of 32 patients using scleral lens. All patients were asked to complete two surveys, one including demographic and clinical history and the other one, including quality of life index. Main study parameters were visual acuity values (snellen chart) and contrast sensitivity levels with and without lens, lens and lens-free biomicroscopic examination, corneal topography findings and 0. and 2. hour anterior segment OCT evaluation. Result: The scleral lens visual acuity of the patients increased significantly compared to the lens without visual acuity (p ˂ 0.05). The contrast sensitivity values measured with scleral lens showed a significant increase compared to the time without correction (p ˂ 0.05). In corneal topography measurements, all corneal aberrations in the 3mm and 5mm area were compared before scleral lens insertion and in the scleral lens eye,a statistically significant (p ˂ 0.05) decrease in all aberration RMS values measured in the lens eye compared to the lens-free period; point spread function (PSF) values were increased (p ˂ 0.05). In the evaluation of the patients with anterior segment OCT, the 0. hour (the first OCT performed after the insertion of the scleral lens) and the 2. hour (after 2 hours in the scleral lens eye), compared to the conjunctivalasia formed under the scleral lens, a statistically significant difference was found only inferior quadrant (p= 0.001), the difference in the other quadrants was not statistically significant (p> 0.05). In the evaluation of the patients with anterior segment OCT, the vault (roof height value) at the 0th and 2nd hours, the height of the limbus-lens at each quadrant and the compression values of the scleral lens skirts in the conjunctiva were compared and all parameters except temporal lens edge compression were statistically compared and significant change was observed(p ˂ 0.05). Conclusion: Scleral lenses are a good alternative for patients with early stage and advanced keratoconus, which can be used safely in patients with satisfactory comfort and optical quality. However, in order to be successful in scleral lens trials, it is necessary to allocate sufficient time to the patients and to perform the application by an experienced person. Finally, the use of anterior segment OCT imaging during lens testing and patient follow-up will give the practitioner very important information and will allow for a more accurate privatization of the custom-designed scleral lenses.