Oral ibuprofen kullanımının implant cerrahisi sonrası post operatif ağrı ve tükrük substance-p ve CGRP miktarları üzerine etkisinin değerlendirilmesi; plasebo kontrollü, randomize, prospektif klinik çalışma
The evaluation of the effect of oral ibuprofen usage on postoperative pain and salva substance-P and CGRP levels after single-implant surgery: A randomized, placebo-controlled, prospective clinical trial
  1. Tez No: 529571
  2. Yazar: DURSUN ANIL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ARABACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: periodontoloji, nöropeptidler, implant cerrahisi, post operatif ağrı, ibuprofen, periodontology, noropeptids, implant surgery, postoperative pain, ibuprofen
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Oral İbuprofen Kullanımının İmplant Cerrahisi Sonrası Post Operatif Ağrı ve Tükrük Substans-P ve CGRP Miktarları Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi; Plasebo Kontrollü, Randomize, Prospektif Klinik Çalışma Amaç: Bu çalışmanın amacı tek implant cerrahisi sonrası, oral ibuprofen kullanımının post operatif ağrıya, tükrük CGRP ve Substans-P değerlerine olan etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmaya dahil edilen 40 hasta web programı yardımıyla randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Hastaların implant cerrahileri yapıldı ve ayrılan gruplardan birine operasyondan 1 saat önce ve takibinde 6 saatte bir olmak üzere ibuprofen verilirken diğer gruba plasebo ilaç verildi. İki gruba da kurtarıcı ilaç olarak 1000 mg Asetominofen reçete edilirken, çok ihtiyaç duymadıkları sürece kullanmamaları gerektiği öğütlendi. Hastalardan birinci günde ilk sekiz saat, üçüncü ve yedinci günlerde sabah, öğle ve akşam olmak üzere üç kez ağrı günlükleri alındı. Ayrıca bu hastalardan cerrahinin birinci ve yedinci günlerinde tükrük örnekleri alındı. ELISA testi ile tükrük örnekleri incelendi. Verilerin analizi için ise SPSS programında Student t-testi ve Mann whitney-u testi kullanıldı. Bulgular: Tedavinin ilk sekiz saatinde ve 3. gün değerlerinde ağrı seviyeleri açısından Görsel Analog Skala değerleri arasında anlamlı fark görülürken(p0.05). Tükrükten alınan örneklerde ise cerrahinin 1. ve 7 günü arasında ağrı mediyatörlerinin azalması açısından anlamlı fark görülürken (p0.05) Sonuç : İbuprofen kullanımı hastaların tek implant cerrahisi sonrası konforunu yeterli derecede sağlamıştır. İbuprofen grubu ve plasebo grubu arasında GAS değerleri açısından birinci günün ilk saatlerinden yedinci güne kadar gittikçe azalan anlamlı fark görülmüştür. CGRP ve Substans-P değerlerinde her iki grupta da cerrahiden sonraki 1. ve 7. gün arasında anlamlı azalma görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The evaluation of the Effect of Oral Ibuprofen Usage on Postoperative Pain and Salva Substance-P and CGRP Levels After Single-Implant Surgery: A Randomized, Placebo-Controlled, Prospective Clinical Trial Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of oral ibuprofen usage on postoperative pain and saliva Substance-P and CGRP levels after single implant surgery. Material and Method: Forty patients who included into the study were distributed randomly into two groups by using a web program. All patients were operated and one of these groups was given ibuprofen an hour ago before the surgurey and after each 6 hours following the opreation, while other group was given placebo. Rescue medication (1000 mg acetaminophen) was made available to each group, and they were instructed to take it as neccessary. Pain diaries of the patients were taken three times ; as the first eight hours on the first day and the morning, noon and evening times of the third and the seventh days. In addition, salivary samples were taken from these patients on the first and seventh days of surgery. Saliva samples were evaluated by ELISA test. Student's t-test and Mann-whitney-u test were used in SPSS program to analyze the data. Results: There was a significant difference between the visual analogue scale values in terms of pain levels in the first eight hours and on the third day of treatment (p 0.05). In salivary samples, there was a significant difference (p 0.05) Conclusion: The use of ibuprofen provided adequate comfort to patients after single implant surgery. A significant difference was observed between the ibuprofen group and the placebo group in terms of VAS values, decreasing from the first hours of the first day to the seventh day CGRP and Substans-P levels decreased significantly between 1st and 7th day after surgery in both groups.