Temporal kas fasyası ile yapılan tip 1 timpanoplastide trombositten zengin fibrinin (TZF) etkileri
The effects of platelet rich fibrin on the TYPE 1 timpanoplasty which is performed by using of temporal muscle fascia
- Tez No: 529597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Trombositten Zengin Fibrin, Tip 1 Timpanoplasti, Temporal Kas Fasyası, Kronik Otitis Media, Platelet Rich Fibrin, PRF, Type 1 Tympanoplasty, Temporal Muscle fascia, Chronic Otitis Media
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tip 1 timpanoplasti operasyonu ile hedeflenen; timpanik membrandaki perforasyonu onarmak, tekrarlayan enfeksiyonların önüne geçmek ve işitme kazancı sağlamaktır. Günümüzde en yaygın kullanılan greft materyali, temporal kas fasyası olup greft tutma oranlarına dair farklı sonuçlar bildirilmektedir. Greft tutma oranlarını arttırabilecek yöntemler halen araştırılmaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalında 2017-2018 yılları arasında kronik otitis media teşhisiyle operasyon endikasyonu koyulan 55 hastanın 57 kulağı çalışmaya dahil edilerek prospektif olarak incelendi. Çalışma grubuna dahil olan 27 kulağa fasya tip 1 timpanoplasti operasyonuna ek olarak trombositten zengin fibrin (TZF) uygulandı. Kontrol grubunda yer alan 30 hastaya sadece fasya tip 1 timpanoplasti operasyonu yapıldı. Kulak akıntısı, kolesteatom varlığı, kemikçik zincirde bozulma veya hareket kısıtlılığı olan kulaklar, adeziv otitler, ağır sistemik hastalığı olanlar çalışma dışı bırakıldı. Hastalara preoperatif, postoperatif 2.hafta, 1.ay ve 6.ay olacak şekilde kulak burun boğaz muayenesi ve otomikroskopik muayene yapıldı. Preoperatif, postoperatif 1.ay ve 6.ay kontrollerinde odyometrik incelemeleri yapıldı. Her iki grup işitme seviyeleri, enfeksiyon ve greft tutma oranları açısından değerlendirildi. Çalışma grubunda 2 hastada, kontrol grubunda 7 hastada postoperatif perforasyon görüldü. Greft tutma oranı çalışma grubunda %92.6, kontrol grubunda %76.7 olarak görüldü. İstatistiksel olarak 2 grup arasında anlamlı fark görülmedi. Ancak TZF kullanılan grupta greft tutma oranlarının arttığı görüldü. Anterior perforasyonlarda yüzde olarak daha fazla greft perforasyonu saptanırken istatistiksel olarak değerlendirme yapılamadı. Kontrol grubunda çalışma grubundan daha yüksek oranda enfeksiyon geliştiği görüldü. Hem çalışma hem de kontrol grubunun preoperatif ve postoperatif 6.ay odyometrileri karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı derecede işitme kazancı sağlandığı gösterildi. Timpanik membran perforasyonu tamirinde fasya grefti ile birlikte TZF kullanımının istatistiksel olarak anlamlı bulunmasa da greft tutma oranlarını arttırdığı, enfeksiyon görülme olasılığını azalttığı gösterildi. TZF'nin etkilerinin daha güvenilir olarak ortaya koyulması için yüksek sayıda çalışma grupları ile yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Targets of type 1 tympanoplasty operation are repairing the perforation in the tympanic membrane, preventing recurrent infections and achieving of hearing gain. The most widely used graft material is temporal muscle fascia and graft retention rates are reported differently. Methods which may enhance the rate of graft retention are still being investigated. The study was carried out between 2017-2018 at the Department of Otorhinolaryngology, Faculty of Medicine, Karadeniz Technical University. 57 ears of 55 patients with chronic otitis media were included in the study and prospectively evaluated. In the study group, platelet rich fibrin (PRF) was performed in addition to the fascia type 1 tympanoplasty operation in the 27 ears. 30 ears in the control group underwent only fascia type 1 tympanoplasty. Presence of ear discharge, cholesteatoma, movement limitation or impairment of ossicular chain, adhesive otitis, severe systemic disease were excluded from the study. The patients underwent an otolaryngological and otomicroscopic examination preoperatively, postoperative 2nd week, 1st month and 6th month. Audiometric examination was performed at the preoperative, postoperative 1st month and 6th month controls. Both groups were evaluated in terms of hearing levels, infection and graft retention rates. Two patients in the study group and 7 patients in the control group had postoperative perforation. Graft retention rate was 92.6% in the study group and 76.7% in the control group. There was no statistically significant difference between the two groups. However, the rate of graft retention was found to be increased in the group using PRF. The percentage of graft perforations was higher in the anterior perforations but statistical evaluation could not be performed. In the control group, the percentage of infection was higher than the study group. When the preoperative and postoperative 6th month audiometry were compared, statistically significant hearing gain was obtained for both study and control groups. Although not statistically significant, in the tympanic membrane perforation repair, using of TZF with the fascia graft was shown to increase graft retention rates and decrease the probability of infection. Further studies with a large number of study groups are needed to demonstrade the effects of PRF more reliably.