Cam-tavan sendromun ortaya çıkmasında rol belirsizliği ve örgütsel adaletin etkisi: Ulus kültürün şartlı değişken rolü
The effect of role ambiguity and the organizational justice on glass-ceiling syndyrome: The moderating role of the national culture
  1. Tez No: 529746
  2. Yazar: AZAMAT DZHOLOEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIK ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Tavan Sendromu, Rol Belirsizliği, Örgütsel Adalet, Ulus Kültürü, Glass Ceiling Syndrome, Role Ambiguity, Organizational Justice, National Culture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmanın amacı kadın çalışanlar üzerindecam tavan sendromunun ortaya çıkmasında rol belirsizliği ve örgütsel adalet ile ulus kültürünün etkisini ortaya koymaktır. Bu araştırmanın örneklemini Kırgızistan ile Türkiye'deki kurumlarda bulunan beyaz yakalı olarak tabir edilen çalışanlar ve farklı pozisyonlarda yer alan kadın çalışanlar oluşturmaktadır. Bu çalışmada veri analizinde IBM SPSS 22 programı kullanılmıştır. Bu araştırmada, tanımlayıcı istatiksel yöntemler dışında verilerin normal dağılımı teşhisi histogram ve çarpıklık basıklık katsayıları ile değerlendirilmiştir. Önerilen ilişkilerin teşhisinde Frekans, Faktör Analizi, Regresyon Analizi, Korelasyon Analizi ve Moderatör Analizi uygulanmıştır. Cam-Tavan sendromun ortaya çıkmasına Rol belirsizliği ve Örgütsel adaletin etkisinin olması üst pozisyona yükselmeyi arzu eden kadın çalışanların karşısında ciddi bir engel oluşturmaktadır. Cam-Tavan sendromunun ortaya çıkmasında Rol belirsizliği bileşeni ile Örgütsel Adalet bileşenin etkisi göz önünde bulundurularak, Hofstede'in kültür terimlerinin boyutlarına göre Kırgız toplumu ile Türk toplumu değerlendirilmiştir. Yapılan araştırma sonucuna göre, Rol belirsizliği ile bir ana değişken olarak Cam-Tavan sendromu arasında anlamlı ilişki ortaya çıkmıştır. Rol belirsizliğinin diğer alt boyutları ile cam-tavan sendromu arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Örgütsel Adalet bileşeni bir ana değişken olarak Cam-Tavan sendromu ile anlamlı ilişki ortaya çıkarmıştır. Fakat anlamlı ilişkilerin ortaya çıktığı Cam-Tavan sendromunun“örgüt politikaları”ve“kadın erkek eşitliği”alt boyutları, ana değişken ile birlikte ele alındığında Organizasyonel Adalet bir ana değişken olarak Cam-Tavan sendromu üzerinde açıklayıcı bir etki göstermiştir. Cam-Tavan sendromun“örgüt politikaları”alt boyutu ile Örgütsel Adaletin“etkileşim”(bilgi) alt boyutu arasında anlamlı ilişki ortaya çıkmıştır. Cam-Tavan sendromun“kadın erkek eşitliği”alt boyutu Organizasyonel Adaletin“dağıtım”ve“etkileşim”(bilgi) alt boyutları arasında anlamlı ilişki ortaya çıkmıştır. Cam-Tavan sendromun diğer alt boyutları ile Organizasyonel Adaletin diğer alt boyutları arasında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir.Araştırmada ulusal kültürünün şartlı değişken etkisi incelenmişyapılan moderatör analiz sonucunda cinsiyete göre (kadın) moderatör analizinin; Cam-Tavan sendromun ana değişkenin etkileşim terimlerinde anlamlı ilişki tespit edildiği için şartlı değişkenden söz edilmiştir. Diğer moderatör analizlerinde etkileşim terimlerinde anlamlı ilişki tespit edilmediği için şartlı değişkenden ortaya konmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the role of nation culture, role ambiguity and organizational justice in the emergence of the glass ceiling syndrome on women employees. The so-called white-collar employees, and women constitute employees located in different positions in the institutions located in Turkey from Kyrgyzstan are the sample of this research. In this study the IBM SPSS 22 program was used for data analysis. In this study, except for the descriptive statistical methods, the normal distribution of the data was evaluated with the histogram and the skewness kurtosis coefficients. In the identification of the proposed relationships Frequency, Factor analysis, Regression analysis, Correlation analysis and Moderator analysis were used. Role ambiguity and the influence of organizational justice on the emergence of glass-roof syndrome constitute a serious obstacle against female employees who desire to rise to a higher position.Considering the role ambiguity component and the effect of organizational justice component in the emergence of glass-ceiling syndrome, Kyrgyz society and Turkish society were evaluated according to the Hofstede's cultural model.According to the research result, there is a significant relationship between Role Uncertainty and Glass-Ceiling Syndrome as a main variable.There was no significant relationship between other sub-dimensions of role ambiguity and the glass-roof syndrome.The organizational justice component revealed a significant relationship with the Glass-Ceiling syndrome as a major variable.However, when the“organizational policies”and“gender equality”subscales of the Glass-Ceiling syndrome were discussed together with the main variable, meaningful relations emerged, Organizational Justice had an explanatory effect on the Glass-Ceiling syndrome as a major variable.A significant relationship was found between the“organizational politics”sub-dimension of the Glass-Ceiling syndrome and the“interaction”(information) sub-dimension of Organizational Justice.A significant relationship was found between the sub-dimensions of“gender equality”of Glass-Ceiling Syndrome and the“distribution”and“interaction”(information) sub-dimensions of Organizational Justice.There is no significant relationship between the other sub-dimensions of Glass-Ceiling syndrome and the other sub-dimensions of Organizational Justice.The conditional variable effect of the national cultures has been examined.As a result of the moderator analysis made, according to the general sex (female) Moderator analysis; Conditional variability has been mentioned since a significant relationship was found in the interaction terms of the main variable of the glass-ceiling syndrome.In the other moderator analyzes, no significant relationship was found in terms of interaction, so it was not conditionally changed.