Örgütsel güvenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi ve bir uygulama
The impact of organizational trust on organizational commitment and an application
  1. Tez No: 529925
  2. Yazar: ADENIS KODRA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHU TUĞBA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Örgütsel Bağlılık, Bankacılık Sektörü, Organizational Trust, Organizational Commitment, Banking Sector
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütsel güvenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini bankacılık sektöründe ortaya koymaktır. Çalışmada örgütsel güven ölçeği olarak Bromiley ve Cummings'in ölçeği duygusal, bilişsel boyutlarıyla kullanılmıştır. Bromiley ve Cummings'in anket formunun çevirisi İpek Kalemci Tüzünden alınan izinle temin edilmiştir. Örgütsel bağlılığı ölçeği olarak ise Allen ve Meyer'in ölçeği, duygusal, devam ve normatif bağlılık boyutlarıyla kullanılmıştır. Allen ve Meyer'in ölçeği Taylan Şahin'in çevirisiyle, kendisinden alınan izinle temin edilmiştir. Araştırmadaki veriler kolayda örneklem yöntemiyle elde edilmiştir. İstanbul'daki üç farklı bankadaki 270 çalışana anket formları verilmiş, 245 tanesinden geri yanıt alınabilmiştir. Araştırma verilerine frekans dağılımı analizi, güvenilirlik analizleri, ortalama ve standart sapma analizleri, faktör analizi, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmanın neticesinde örgütsel güvenin örgütsel bağlılığı etkilediği saptanmıştır. Araştırmanın bu konuda ileride yapılacak araştırmalara rehberlik yapması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to demonstrate the impact of an organizational trust on an organizational commitment. In this dissertation, Bromiley and Cummings' scale is used with an emotional and a cognitive dimensions as an organizational trust scale. The translation of Bromiley and Cummings scale was used from İpek Kalemci Tuzun's adaptation and permission. Allen and Mayer's scale is used as an organizational commitment scale with a translation and a permission of Taylan Şahin. The data of the research was gathered via the convenience sampling method. Questionnaires of the research were given to 270 employees in 3 different banks in Istanbul, and 245 of them were collected back. Frequency distribution analysis, reliability analyses, mean and standard deviation analyses, factor analyses, correlation analysis and multiple regression analysis were applied to the research data. As a result of the research, it was found that organizational trust affects organizational commitment. It is expected that this research will guide other researches in the future.