Arı ürünlerinde farklı materyalden kaşık kullanımının etkileri
The effects of using spoons from different materialson bee products
  1. Tez No: 529943
  2. Yazar: YASEMİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arı ürünü, kaşık, metal, biyoaktivite, Honeybee products, spoon, metal, bioactivity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma, bal, arı poleni, arı sütü, propolis ve bunların karışımlarını içeren 45 bal arısı ürünü üzerinde yürütülmüştür. Arı ürünleri cam şişe içerisine krom, çelik, porselen, tahta ve plastik kaşıklarla birlikte konularak bir ay süre ile depo edilmiştir. Bu süre boyunca çeşitli zamanlarda bu ürünlerin toplam fenolik madde, antioksidan, antiradikal içerik analizleri ile metal ( Cu, Cr, Fe, Al, Mn, Zn) analizleri yapılmıştır. Arı ürünlerinin toplam fenolik madde içeriği, antioksidan ve antiradikal aktiviteleri sırasıyla; 14.71-1031.40 mg GAE/100 g, 7.64-89.61 mg AAE/g ve % 12.50-98.68 arasında değişiklik göstermiştir. Araştırma sonunda özellikle krom ve plastik kaşıkların ürünlerin biyoaktivitelerinde düşüşe sebep oldukları, krom ve çelik kaşıklardan metal kontaminasyonu olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out on hone 45 honeybee products including honey, beepollen, royal jelly, propolis and their mixtures. Honeybee products were stored in glass jar with chrome, steel, porcelain, wood and plastic spoons for a month. During this time, total phenolic content, antioxidant and antiradical activities and metal (Cu, Cr, Fe, Al, Mn, Zn) analyzes were carried out at various times. The starting total phenolic content, antioxidant and antiradical activity of bee products varied between 14.71-1031.40 mg GAE/100 g, 7.64-89.61 mg AAE/g and 12.50-98.68 %, respectively. At the end of the research, chromium and plastic spoons have caused metal contamination from chrome and steel spoons, which causes a decrease in the bioactivity of the products.