Adli muhasebe ve çalışan hileleri ile hile yapanların karakteristik özellikleri
Forensic accounting, fraud and characteristics of employees involved in fraud
  1. Tez No: 529976
  2. Yazar: HALİL ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN SELİMLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Muhasebe, Hile, Çalışan Hileleri, Forensic Accounting, Fraud, Employee Frauds
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüz teknolojisindeki hızlı gelişim ve değişimler ile küreselleşen dünyada yapılan hilelerin niteliği değişmiş, profesyonelce işlenen ve işletmelerin farklı fonksiyonlarını hedef alıp ciddi kayıplara neden olan bu suçların geleneksel yöntemler ile bulmak ve önlemek çok zor bir hale gelmiştir. Hem işletmelerde hem de kamu kurum ve kuruluşlarında meydana gelen ve son yıllarda önemli zararlara neden olan bu suç ve hileler karşısında bir takım yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi gerekliliği doğmuştur. İşte bu aşamada hile konusunda uzman ve“adli muhasebe”olarak adlandırılan yeni bir alan ortaya çıkmıştır. Son yıllarda, gelişmiş ülkelerde çok sık uygulama alanı bulan adli muhasebe, adli sorunların çözümünde, muhasebeden, denetimden ve ilişkili tüm alanların araştırma yeteneklerinden faydalanmayı ifade eder. Bu çalışmada amaç adli muhasebe kapsamında çalışan hileleri hakkında bilgiler vererek ülkemizde ve dünyada yaşanan hile olaylarında niteliksel olarak hilekâr profilini incelemek ve hangi özellikteki insanların bu tür hilelere yöneldiğini tespit etmektir. Çalışmamız giriş bölümü ile birlikte dört bölümden oluşmaktadır. İkinci bölümde adli muhasebe kavramı, adli muhasebecilik mesleği ve özellikleri ile adli muhasebe mesleğinin etik kuralları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tezin üçüncü bölümünde, hile, hile türleri ve özellikleri, hile denetçiliği mesleği ve özellikleri, hile denetimi ile hile denetiminde kullanılan teknikler açıklanmaya çalışılmıştır. Son olarak dördüncü bölümde çalışan hileleri, çalışanların yaptığı hile türleri ve özellikleri, çalışanları hile yapmaya iten nedenler ve hile üçgeni ile hile yapan çalışanların genel karakteristik özellikleri ACFE hile raporlarındaki veriler üzerinden açıklanıp yorumlamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Finding out and preventing professionally operated company damaging frauds with the traditional methods has become very difficult due to fast changing technologies and globalisation. New methods and technics had to be found for the frauds occured in both public and private companies. The new area“Forensic Accounting”has appeared as a result of this need. Forensic accounting benefits from accounting, audit, and research in all other areas during last few years in developed countries. The aim of this study is giving information about fraud, reviewing profiles of fraudsters, and understanding what type of people have tendency to fraud. This study has four parts including introduction part. In the second part forensic accounting definition , occupation details with its requirements and ethic rules are explained in detail. The third part includes fraud, properties of fraud, fraud audit job, fraud audit and the technics used during audit. In the last part of the study i tried to explain employee fraud,types of employee fraud, the reasons employees get involved in fraud, fraud triangle, characteristics of fraudsters using the datas in ACFE fraud reports.