Futbol oynayan altyapı sporcularında algılanan ebeveyn tutumları ile başarı motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between perceived parental attitudes and success motivation in football players
- Tez No: 529985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAD DEMİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcu, algılanan ebeveyn tutumları, başarı motivasyonu, Athlete, perceived parental attitudes, motivation for success
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmayla, futbol oynayan altyapı sporcularının başarı motivasyonları ile algıladıkları ebeveyn tutumları arasındaki ilişki incelenmiştir. Futbol oynayan altyapı sporcularının başarı motivasyonları ile algıladıkları ebeveyn tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi için İstanbul ilinde bulunan 3(üç) büyük spor kulübünün altyapı sporcuları örneklem olarak belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan Anne Baba Tutum Ölçeği ve Spora Özgü Başarı Motivasyonu Ölçeği 303 altyapı sporcusuna uygulanmıştır. Olgular dahilinde Anne Baba Tutumu ile Spora Özgü Başarı Motivasyonu arasında pozitif yönlü ve orta şiddetli bir ilişkinin olduğu görülmektedir (0,412). Anne Baba Tutumu boyutu, güç gösterme güdüsü (0,356), başarıyı yakalama güdüsü (0,292) ve başarısızlıktan kaçma (0,262) alt boyutları ile pozitif yönlü ancak düşük şiddetli bir ilişki yapısı içindedir. Spora özgü başarı motivasyonu boyutu ise koruyucu istekçi tutum (0,371) ve otoriter tutum (0,275) alt boyutları ile orta şiddetli pozitif yönlü bir ilişki içindeyken demokratik tutum ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki içinde değildir. Araştırma sonuçlarına göre anne babaların tutumları çocuğun spor motivasyonunda etkilidir. O halde anne babaların sağlıklı gelişmiş bireyler yetiştirebilmeleri için çocuğa söz hakkı tanıyan, çocuğun seçimlerini, ihtiyaç ve beklentilerini önemseyen ve çocuğa sorumluluk veren bir yapı içerisinde çocuklarını büyütmelidirler.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between success motivations of football players and parental attitudes they perceived are examined. The infrastructure athletes of three (three) major sports clubs in the province of Istanbul have been identified as the sample for examining the relationship between success motivations of football players and parental attitudes they perceive. The Parent Attitude Scale and Sporadic-Specific Success Motivation Scale used in the research were applied to 303 infra- structure sportsmen. Within the cases, there is a positive and moderate relationship between the Parental Attitude and the Sporadic-Specific Achievement Motivation (0,412). The dimensions of Parental Attitude are positively but lowly related to subscales of power impulse (0,356), achievement predatory (0,292) and failure (0,262) subscales. The motive dimension of success specific to sport is not in a statistically significant relation with the democratic attitude in moderate positive relationship with the protective willing attitude (0.371) and authoritarian attitude (0.275) subscales. According to the results of the research, the attitudes of the parents are influential on the sport motivation of the child. At that time, parents should raise their children in a structure that recognizes the child's right to raise healthy, well-educated individuals, cares for the child's choices, needs and expectations, and gives responsibility to the child.