Mali tablolar analiz tekniklerini kullanarak yönetim performansının değerlendirilmesi: Bir banka uygulaması
Evaluation of management performance using financial statements analysis techniques: A bank application
- Tez No: 530008
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECATİ KALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mali Tablolar, Mali Analiz, Mali Analiz Teknikleri, Bankalar, Bankalarda Yönetim Analizi, Bir Banka Uygulaması, Financial Statements, Financial Analysis, Financial Analysis Techniques, Banks, Management Analysis In Banks, A Bank Application
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Araştırmanın birinci bölümünde mali tablolar ve mali analiz kısmında; muhasebe uygulamalarına büyük ölçüde yön veren ve bir düzen getiren muhasebe temel kavramlarına Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği Sıra No 1'de yer aldığı şekliyle; yer verilmiştir. Mali tablo kavramı, mali tabloları hazırlamada temel amaçlar ve mali tabloların düzenlenmesi konuları incelenmiştir. Mali tablolar kısmında; bilanço, gelir tablosu, satışların maliyeti tablosu, fon akım tablosu, nakit akım tablosu, kar dağıtım tablosu ve öz kaynaklar değişim tablosu konuları incelenmiştir. Mali analiz kısmında ise; mali analizin ön koşulları, mali analize etki eden faktörler, ekonomik faktörlerin etkisi, işletme ile ilgili faktörler, işletme yönetimi İle İlgili faktörler, tek düzen muhasebe sistemi, mali tablo analizini kimler kullanır, işletme yönetimi ve finans fonksiyonu, finansman süreci, mali analizin kapsamı ve amacı, mali analizin başarı koşulları, mali tabloların sınırları konuları incelenmiştir. Mali analiz türlerinden analizin yapılma amacı açısından mali analiz türleri olarak; yönetim analizi, kredi analizi, yatırım analizi, içerik açısından mali analiz türleri olarak; statik analiz, dinamik analiz, analizi yapacak kişi açısından mali analiz türleri olarak; dış analiz, iç analiz konuları incelenmiştir. İkinci bölümde mali analiz teknikleri kısmında; karşılaştırmalı (mukayeseli) analiz, yüzde metodu ile analiz, eğilim yüzdeleri analizi, oranlar (rasyolar) analizi konuları ele alınmıştır. Oranlar ile analiz türlerinde likidite oranları olarak; likidite oran, cari oran, nakit oranı incelenmiştir. Likidite oranları olarak; stokların işletme sermayesine oranı, net işletme sermayesinin faaliyetlerden sağlanan fonlara oranı, faaliyet sonucu yaratılan fonların kısa vadeli yabancı kaynaklara oranı incelenmiştir. Mali yapı oranları olarak; yabancı kaynak oranı, öz kaynak oranı, yabancı kaynakların öz kaynaklara oranı, kısa vadeli yabancı kaynak oranı, uzun vadeli yabancı kaynak oranı, yabancı kaynaklar vade yapısı oranına ve mali yapı ve yükümlülükleri karşılama yeterliliği oranlarından; ticari borç devir hızı, ticari borçların ortalama ödeme süresi, duran varlıkların öz kaynaklara oranı, duran varlıkların devamlı sermayeye oranı, maddi duran varlıkların öz kaynaklara oranı, maddi duran varlıkların uzun vadeli yabancı kaynaklara oranı, banka kredilerinin aktif toplamına oranı incelenmiştir. Varlık kullanım oranları olarak; alacak devir hızı, alacakların ortalama tahsil süresi, stok devir hızı, stok devir süresi, aktif devir hızı, varlık kullanımı ile ilgili diğer oranlar, brüt işletme sermayesi devir hızı, net işletme sermayesi devir hızı, duran varlık devir hızı, maddi duran varlık devir hızı ve öz kaynak devir hızı incelenmiştir. Karlılık oranları olarak özkaynaklar üzerinden karlılık oranları; dönem net karının özkaynaklara oranı, dönem karının özkaynaklara oranı, satışlar üzerinden karlılık oranları olarak; brüt satış karı oranı, faaliyet karı oranılarıi, olağan kar oranı, dönem karı oranı, dönem net karı oranı, varlıklar üzerinden karlılık oranları ve aktif karlılık oranı incelenmiştir. DuPont analizi ve kar analizi İle İlgili diğer oranlardan; satışların maliyeti oranı, finansman giderlerini karşılama oranı, finansman giderlerinden önceki karın özkaynaklara oranı, finansman giderlerinden önceki karın pasif toplamına oranı, borç taksitlerini karşılama oranı ve sabit ödemeleri karşılama oranı incelenmiştir. Borsa performans oranlarından; fiyat – kazanç oranı, piyasa değeri – defter değeri oranı, hisse senedi başına kar oranı, borsa performansına yönelik diğer oranlar hisse başına dağıtilacak kar payı, kar dağıtım oranı, temettü verimi ve hisse başına verim konuları incelenmiştir. Üçüncü bölümde bankalarda yönetim analizi kısmında; bankacılık tarihi, banka ve işlevleri, bankaların organizasyon yapısı, bankacılık faaliyetleri, mevduat türleri, bazı bankacılık terimleri ve anlamları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve basitleştirilmiş banka bilançosu konuları incelenmiştir. Bankacılıkta riskler olarak; kredi riski, likidite riski, piyasaya ilişkin likidite riski, yatırım (menkul değerler plasman) riski, faaliyet riski (operasyonel risk), döviz kuru, yabancı para riski, faiz oranı riski, transfer riski, politik risk, piyasa riski, işlemin sonuçlandırılmaması riski, işlemin sonuçlandırılması öncesi oluşan risk, hile, dolandırıcılık, yolsuzluk riski, yönetim riski, mevzuata ilişkin yetersiz bilgi riski, düzenlemelere uymama riski, itibar riski ve işletmenin risk düzeyi konuları incelenmiştir. Bankalarda performansı analizi, üst düzey yöneticilerde aranan nitelikler ve bankalarda başarısızlık nedenleri konulara ele alınarak, bankalarda başarısızlık nedenleri olarak; başarısız yönetim şekilleri, teknik bilgi yetersizliği, tutkulu yönetim, kozmetik, makyajcı yönetim, dürüst olmayan yönetim, yönetim yetersizliği ve hataları, denetim etkinliği konuları incelenmiştir. Performans ölçüleri ve performans değerlendirme amaçlarına, bankalarda yönetim başarısının ölçülmesinin önemi ve banka yönetim başarısını mali analiz teknikleri ile ölçmeye yönelik model çalışmasında; zamana dayalı ölçmede; karşılaştırmalı analiz, eğilim yüzdeleri analizi, sektör ortalamaları ile ölçmede; yüzde metodu ile analiz ve oranlar ile analizi teknikleri kullanımı öngörülmüştür. . Dördüncü bölümde bir banka uygulaması kısmında; özel bir bankanın 2014, 2015 ve 2016 yılları bilançoları ve gelir tabloları, 2014, 2015 ve 2016 yılları özet finansal göstergeleri ve bankacılık sektöründe uygulanmakta olan sermaye yeterlilik rasyosu konuları incelenmiştir. Bir bankanın temel mali tablolarını zamana dayalı ölçmede karşılaştırmalı analiz tekniği uygulamasına ve eğilim yüzdeleri analiz tekniği uygulamasına, eğilim yüzdeleri analiz tekniği uygulaması- 1.yöntem, eğilim yüzdeleri analizi uygulaması - 2.yöntem, özel bir bankanın temel mali tanlaolarını sektör ortalamalari ile ölçme uygulamasında; yüzde metodu ile analiz uygulaması, oranlar (rasyolar) analizi, Türkiye'de bankacılık sistemi Aralık 2014, 2015 ve 2016 rasyoları ile özel bir bankanın rasyoları karşılaştırılması uygulamaları yapılmıştır. İşletme yönetimi açısından analizde anlamlı göstergeler kısmında; aktif (yatırım) karlılık oranı, özkaynak karlılık oranı, yaratılan ekonomik katma değer, net faiz marjı, toplam giderler / toplam gelir oranı, tahsilde gecikmiş krediler / toplam kredi oranı, faaliyet giderleri / toplam varlık (aktif) oranı ve likidite oranları uygulamalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first part of the study, in the financial statements and financial analysis section, The basic concepts of accounting which give a great importance to accounting practices and bring an order are as stated in the accounting system General communiqué No 1.; the concept of social responsibility, personality concept, continuity concept of business, periodicity concept, measurement concept with money, cost principle concept, objectivity and certification concept, consistency concept, full disclosure concept, prudence concept, importance concept and priority of essence concept, financial statement concept, preparation of financial statements, basic objectives and arrangement of financial statements are studied. Balance sheet, income statement, cost of sales statement, Fund flow statement, cash flow statement, profit distribution statement and changes in equity statement are studied in the financial statements section. Financial analysis; financial analysis, pre-conditions, the factors that affect financial analysis, economic factors, operational factors, and management-related factors, uniform accounting system, who uses financial statement analysis, business management and finance function, Finance process, financial analysis, scope and purpose, financial analysis, success conditions, were the limits of the financial statements. Financial analysis; in this course, the topics of external analysis, internal analysis are examined as the types of financial analysis in terms of management analysis, credit analysis, investment analysis, content analysis, static analysis, dynamic analysis, and the types of financial analysis in terms of the person to perform the analysis. In the second part of financial analysis techniques, comparative analysis, percent method analysis, trend percentages analysis, ratios analysis topics were discussed. In terms of ratios and analysis types, liquidity ratios, current ratios and cash ratios were analyzed. In liquidity ratios, the ratio of stocks to operating CAPITAL, The ratio of net operating capital to funds provided from activities, and the ratio of funds created as a result of the activity to short-term foreign currency. Financial structure ratios; the ratio of foreign source equity ratio liabilities to equity ratio, current liabilities ratio, long-term liabilities ratio of liabilities maturity structure of financial liabilities and the structure and adequacy ratios the ratio welcome; commercial debt commercial debts turnover rate average payment period is the ratio of assets to equity fixed assets to equity capital ratio ratio of fixed assets to long term liabilities tangible assets constant, the ratio of bank loans to total assets ratio was examined. Asset utilization rates are as follows: credit transfer rate, average collection time of receivables, stock transfer rate, stock transfer rate, asset transfer rate, other ratios related to asset use, gross operating capital transfer rate, net operating capital transfer rate, fixed asset transfer rate, tangible asset transfer rate, equity transfer rate. Profitability ratios rate of return on equity; the rate of profit to equity net profit for the period shareholders ' equity ratio rate of return on sales, Gross profit ratio, operating profit ratio ordinary profit ratio, gross profit ratio, net profit ratio, return on assets, rate and active rate of return has been investigated. Other ratios related to Dupont analysis and profit analysis include the ratio of sales cost, the ratio of financing expenses, the ratio of prior profit to shareholders ' equity, the ratio of Finance expenses to the total prior profit to total liabilities, the ratio of solvency payments to installments, and the ratio of fixed payments to total liabilities. Stock market performance ratios; price – gain ratio, market value – book value ratio, profit per share ratio, other ratios related to stock market performance, dividend distribution rate, dividend yield and yield per share are studied. In this course, the basic concepts of banking, banking organization, banking operations, types of deposits, banking terms and their meanings, the Central Bank of the Republic of Turkey, banking regulation and Supervision Agency (brsa) and simplified banking balance sheets are studied in the third part of the management analysis of banks. Risks in banking; credit risk, Liquidity risk, Market related liquidity risk, investment (securities placements) risk, operational risk (operational risk), exchange rate risk, foreign currency risk, interest rate risk, transfer risk, political risk, Market risk, non-finalization risk, pre-transaction risk, fraud, fraud, corruption risk, management risk, imperfect information about legislation risk, non-compliance risk, reputation risk and risk level subjects were studied. Analysis of performance in banks, qualities required by senior managers and Reasons for failure in banks, the reasons of failure in banks, the reasons of failure in banks, the management of failure, technical knowledge deficiency, passionate management, cosmetics, make-up management, dishonest management, management deficiency and errors, audit effectiveness issues have been examined. The purpose of performance measures and performance evaluation is to determine the importance of measurement of management success in banks and to measure bank management success with financial analysis techniques; comparative analysis, ratio analysis, ratio analysis, ratio analysis with industry averages; analysis and ratio analysis techniques. . In the fourth section, a bank Application section covers the balance sheets and income statements of a private bank for the years 2014, 2015 and 2016, financial indicators for the years 2014, 2015 and 2016 and the capital adequacy ratio for the banking sector. To apply comparative analysis techniques in time - based measurement of basic financial statements of a bank, to apply trend percentages analysis techniques, to apply trend percentages analysis techniques-1.method, trend percentages analysis application-2.method in the application of measuring the basic financial ratios of a bank with sector averages; analysis method with percentage method, analysis of ratios, comparison of ratios of a private bank with banking system in Turkey with December 2014, 2015 and 2016 ratios were carried out. In terms of business management, the analysis highlights the following: asset (investment) profitability ratio, equity profitability ratio, economic added value created, net interest margin, total expenditures / total income ratio, deferred loans in collection, operating expenses / Total assets (assets) ratio and liquidity ratios.