Giridli Sırrı Paşa'nın tefsir yöntemi ve Sırr-ı Furkân adlı eseri
Giridli Sırrı Pasha's tafsir method and his tafsir Sırr-i Phurqan
  1. Tez No: 530034
  2. Yazar: ÖMER FARUK AKYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Giridli Sırrı Paşa, Sırr-ı Furkân, Tefsir, Metod, Cretan Sirri Pasha, Sirr-i Phurqan, Tafsir, Method
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
II. Abdülhamid döneminde valilik görevini ifa etmiş olan Giridli Sırrı Paşa, dini ilimler başta olmak üzere diğer ilimlerde de eserler ortaya koymuştur. Sırrı Paşa, Furkân, Meryem, İnsan ve Yusuf Surelerinin tefsirlerini yaparak tefsir ilmine katkı sağlamıştır. Sırrı Paşa'nın tefsir çalışmaları, kaynak yönüyle zengin bir tefsir örneğidir. Sadece tefsir ile yetinmemiş, farklı alanlara da temas etmiştir. Bu bakımdan günümüz tefsir araştırmacılarının bu değerli eserden uzak kalması düşünülemez. Sırrı Paşa'nın iki cilt halinde kaleme almış olduğu Sırr-ı Furkân adlı eserinin ilk cildini Latin harflerine aktararak akademisyenlerin istifadesine sunduk. Çalışmamız, giriş bölümü dahil toplam dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bu alanla ilgili kaynaklardan faydalanarak Sırrı Paşa'nın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdik. İkinci bölümde, Sırrı Paşa'nın kendisinin telif ettiği ettiği tefsir ilmi ile ilgili eserlerinden örnekler vererek tefsir yöntemini açıkladık. Son olarak ise Sırrı Paşa'nın Furkân Suresi tefsiri olan Sırr-ı Furkân adlı tefsir eserinin birinci cildini Latin harflerine aktardık.
Özet (Çeviri)
Giridli Sirri Pasha, who served as governor in during II. Abdulhamid's period, presented works in religious sciences and also other sciences. As Sirri Pasha was commenting the sura's Phurqan, Maryam, Man and Yusuf, he contributed in the science exegesis. His studies are exegesis are examples of rich exegesis in that resource. He dealt with not only exegesis but also different fields. In this regord, it is unthinkable that the researches of exergesis keep away from this valuable work in nowadays. Sirr-i Phurqan whose Sirri Pasha wrote up as two copies. The first of volume was translated in Latin alphabet, we presented them to academicians. Our works consist of four section inclusive opening chapter. As we utilised the first part about this field resource, we gave a information about his life and works. The second part, we explained that Sirri Pasha who compiled by himself, about his works exegesis. Finally we translated it into Latin the first volume of Sirri Phurqan which Sirri Pasha commented the Sura Phurqan.