Santral seröz koryoretinopati olgularında optik koherans tomografi anjiografi bulgularının incelenmesi
The evaluation of optical coherence tomography angiography findings in central serous chori̇oreti̇nopathy
  1. Tez No: 530128
  2. Yazar: SADIK BAHADIR AKKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET KAZIM EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Santral seröz koryoretinopati, SSKR, optik koherans tomografi anjiografi, OKTA, flow koryokapillaris, flow dış segment, anti- VEGF, eplerenon, Central serous chorioretinopathy, CSCR, optical coherence tomography angiography, OCTA, flow choriocapillaris, flow outer segment, anti-VEGF, eplerenone
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Santral seröz koryoretinopati (SSKR) ciddi görme kaybına yol açan retinopatilerdendir. Ciddi görme kaybına yol açan retinopatilerden senil makula dejenerasyonu, diabetik retinopati ve retinal ven dal tıkanıklığından sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Hastalık genelde orta yaşlı erkekleri etkilemekte olup, kronik formu her iki cinsiyette ileriki yaşlarda da görülebilmektedir. Bu çalışmada SSKR tanılı hastalarımızın, takip süreci ve bu süreçte alınan Optik koherans tomografi anjiografi (OKTA) bulguları incelendi ve kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Hastalığın prognozunu etkileyen retinal yapı değişiklikleri incelendi. Ayrıca bulunan OKTA verilerinin korelasyonu yapıldı. Uygulanan tedavi seçeneklerinin görme keskinliği ve OKTA parametreleri üzerindeki etkileri araştırıldı. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ocak2017- Ocak 2018 tarihleri arasında takip ve tedavi edilen santral seröz korioretinopati tanısı alan hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastalara santral seröz korioretinopati tanısı fundus muayenesi, OKTA ve fundus floresein anjiografi ile konuldu. SSKR tanısı alan 71 olgunun 79 gözüne ait kayıtlar incelendi. Ancak takip ve/veya veri yetersizliği nedeniyle; 46 olgunun 49 gözü çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubunda ise 16 olgunun 32 gözüne ait sonuçlar çalışmaya alındı. Hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, sistemik hastalıklar, kullandığı ilaçlar vb.), muayene bulguları, tedavi öncesi ve sonrası muayene ve OKTA bulguları kaydedildi. Bu bulgular kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Hastaların OKTA bulgularının korelasyonu ve değişimi incelendi. Tedavi yöntemlerinin etkinliği görme keskinliği ve OKTA bulgularına göre değerlendirildi. Bazı hastalarda, prognozu ve tedavi başarısını etkileyen retinal yapı değişiklikleri görüldü. Bunlar ''Inner segment- Outer segment'' (İS/OS) bandı bozukluğu, flat irregüler pigment epitel dekolmanı (PED) varlığı, santral foveal kalınlık gibi etmenlerdir. Ayrıca flat irregüler PED olan gözlerde KNV sıklığının (%50) artığını saptadık. Fundus floresein anjiografi (FFA) ile saptanamayan KNV varlığı OCTA ile tespit edilebilmektedir. FFA ile saptanan tüm KNV'ler (49 gözün 8'inde ) OKTA ile de saptanmıştır. SSKR hastalarında flow koryokapiller ölçümlerinin kontrol grubuna göre düşük olduğunu saptadık (akut SSKR'de 1,718- kronik SSKR'de 1,803- kontrol grubunda 2.174). Kalın koroidal damarların yaptığı pulsasyon, Bruch membranı ve koryokapillarisi travmatize ederek zarar verir. Pakikoroid spektrumda yer alan SSKR'de flow koryokapillaris değerlerinin düşük saptanmasının bununla ilgili olduğunu düşünmekteyiz. Çalışmamızda, akut olgularda genelde topikal ketorolak ve oral eplerenon (25mg/gün) yeterli olurken, kronik olgularda oral eplerenon ya da intravitreal enjeksiyon uygulandı. Afliberseptin, koroid kalınlığında azalmaya etkisinin daha yüksek olduğu görüldü. Eplerenonun koroid kalınlığına etkisi saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Central serous chorioretinopathy (CSCR) is retinopathy that cause of severe vision loss. CSCR is the fourth most common retinopathy leading to severe visual loss after age-related macular degeneration, diabetic retinopathy and branch retinal vein occlusion. CSCR is predominantly a disease of middle-aged male; however, in women and older patients, CSCR may be more common than initially reported. In this study; we investigated the the follow-up process and optical coherence tomography angiography (OCTA) findings in this process. We compared these findings with the control group. Retinal structure changes affecting prognosis of the disease were examined. In addition, OCTA findings were correlated. The effects on visual acuity and OCTA parameters were investigated. We analyzed retrospectively the records of patients diagnosed with CSCR who were followed and treated at Antalya Training and Research Hospital • Department of Ophthalmology between January 2017 and January 2018. 49 eyes of 46 patients were enrolled in the study. And 32 eyes of 16 people in control grup were enrolled in the study. The demographic characteristics of patients, examination and OCTA findings before and after treatment were recorded. These findings were compared with the control group. Correlation and change of OCTA findings of affected eyes in patients were examined. The effectiveness of treatment methods were evaluated, according to visual acuity and OCTA findings. In some patients, changes in the retinal structure affecting prognosis and treatment success were observed. These changes were disruption of the photoreceptor Inner Segment–Outer Segment (IS/OS) junction, the presence of flat irregular pigment epithelium detachment (PED) , central foveal thickness. We also found that the frequency of choroidal neovascularization (CNV) (%50) increased in eyes with flat irregular PED. The presence of CNV not detected by FFA was detected by OCTA. All CNVs (8 of 49 eyes) detected with FFA were also detected with OCTA. We found that the values of thechoriocapillaris flow in the patients were lower than the control group. (akut SSKR'de 1,718 in acute group - 1,803 in chronic group - 2.174 in control group). The pulsation of thick choroidal vessels damages Bruch's membrane and the choriocapillary by traumatizing. CSCR is associated with pachychoroid. In our opinion, low flow choriocapillaris values are related to this topic.In our study, although topical ketorolac and oral eplerenone (25mg/day) treatment is usually adequate in acute cases; for chronic cases, oral eplerenone and intravitreal injections are applied. Aflibersept decreased choroidal thickness. However, the effect of eplerenone on choroidal thickness is not significant