Servikal kanser tarama programında servikal sitoloji sonucu normal olarak değerlendirilip HPV:(+) tespit edilen hastaların HPV tiplerine göre kolposkopi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the collector results of the patients by HPV types of HPV (+) determined in the cervical cancer screening in cervical cancer screening program
- Tez No: 530132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA KAYIKÇIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Kolposkopi, HPV, HSIL, LSIL, Colposcopy, HPV, HSIL, LSIL
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Servikal sitoloji sonucu normal High Risk HPV (High Risk HPV) pozitif tespit edilen hastaların klinik veri ve kolposkopi sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Gereçler ve Yöntem: Araştırmamıza 22-68 yaş arasındaki servikal sitoloji sonucu normal High Risk HPV (HR-HPV) pozitif tespit edilmiş 741 hasta dahil edildi. Bu hastaların klinik veri ve kolposkopi sonuçları karşılaştırıldı. Katılımcıların yaşları, eğitim durumları, sigara içme durumu, menopozal durumları, HPV dağılımları ve kolposkopi sonuçları değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 22.0 istatistik paket programında yapılmıştır. Bulgular: Araştırmamızda kolposkopi sonuçları benign, low grade ve high grade olarak 3 gruba ayrılıp, HR-HPV grupları kolposkopi sonuçları açısından kıyaslanmıştır. Biyopsi sonucu HSIL ve üzeri olan hastalar içinde HPV tipi 16 olanların yüzdesi biyopsi sonucu benign ve LSIL olanlardan anlamlı olarak yüksek iken (p0.05). Premenopozal hastalarda HPV 16, postmenopozal hastalarda da HR-HPV Diğer pozitifliği, diğer HR-HPV gruplarından anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Postmenopoz dönemindeki hastalar içinde biyopsi sonucu LSIL ve üzeri olanların yüzdesi premenopoz dönemindeki hastalardan anlamlı olarak düşük tespit edilmiştir. Biyopsi sonucu LSIL olanların yaşları, benign olanlardan anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Sonuç: Servikal sitoloji ile normal olarak değerlendirilen hastaların bazılarında HPV testi preinvaziv ve invaziv lezyonları işaret etmiştir. HPV DNA testi kolposkopi ve biyopsi oranlarını artırmakla birlikte preinvaziv lezyonların tespitinde de önemli etkinliğe sahip olarak gözlenmiştir. Bu yüzden HR-HPV (+) olan hastaların HPV tipine bakılmaksızın kolposkopiye refere edilmesinin faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to compare the clinical data and colposcopy results of HR-HPV positive women with a normal cervical cytology. Materials and Methods: 741 HR-HPV-positive patients between the ages 22-68 with normal cytology results were included in the study. Clinical data and colposcopy results of these patients were compared. Participants' age, education, smoking status, menopausal status, colposcopy results and HPV distribution were assessed. Statistical analyses were performed in SPSS 22.0 statistical package program. Results: In our study, colposcopy results were divided into 3 groups as benign, low grade and high grade. Biopsy results showed that the percentage of HPV type 16 presence in patients with HSIL and above was significantly higher than those with), benign and LSIL(in order of p 0.05). HPV 16 in premenopausal patients and HR-HPV Other positivity in postmenopausal patients were found to be significantly higher than other HR-HPV groups. In postmenopausal women, the percentage of patients with LSIL and above was significantly lower than the premenopausal patients. The age of the patients with LSIL was found to be significantly higher than those of benign ones. Conclusion: In some of the patients with normal cervical cytology, HPV test revealed preinvasive and invasive lesions. HPV DNA testing increases colposcopy and biopsy rates but has a significant efficacy in detecting preinvasive lesions. Therefore, we think that HR-HPV (+) patients may be helpful in referring to colposcopy regardless of HPV type.