Kolon kanserlerinde gelsolin ve rac1 proteinlerinin metastaz ile ilişkisi
Relationships of gelsolin and rac1 proteins with metastasis in colon cancers
  1. Tez No: 530131
  2. Yazar: CANBERT ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT CAVİT YÜKSEL, UZMAN SADETTİN ER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Rac1, gelsolin, kolon kanseri, metastaz
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Kolorektal kanserler 50 yaşın üzerinde artış göstermektedir. Dünyada ve ülkemizde kanser nedenli mortalitenin 3. en sık nedenidir. Kolon kanserlerine bağlı mortalitenin bu kadar sık olması klinisyenleri hastalığın prognozu üzerine çalışmaya yöneltmiştir. Moleküler belirleyiciler ve klinikopatolojik özellikler de prognozda önemli bir paya sahiptir. Hücre iskeleti proteini olan gelsolin ve Rac1'in hücrenin motilitesinde, plastisitesinde, invazyonunda, apopitoziste ve hücre içi sinyalizasyonda etkili olması metastaz üzerine de etkili olabileceğini düşündürmüştür. Biz de bu çalışmada kolon kanserlerinde gelsolin ve Rac1'in uzak organ ve lenf nodu metastazlarını göstermede prognostik önemini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamızda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde 2010-2017 tarihleri arasında kolon kanseri nedeniyle elektif ve acil opere edilmiş 40 hasta incelendi. 40 hastanın klinik, radyolojik, patolojik kayıtları ve ameliyat raporları retrospektif olarak araştırıldı. Mikroarray tekniği kullanılarak preparatlar immunohistokimyasal olarak boyandı. Toplam 40 hastanın 20(%50)'sinde uzak organ metastazı mevcuttu. Uzak organ metastazı olmayan 20 hastanın da 10(%50)'unda lenf nodu metastazı mevcuttu. Çalışmada immunreaktivite skoru ile preparatlardaki Rac1 ve gelsolin ekspresyonları ölçüldü. Bu değerler ile metastaz varlığı arasındaki ilişki incelendiğinde; metastaz olan hastaların Rac1 değerinin (5,40±2,28) metastaz olmayan hastalara göre (3,80±1,88) daha yüksek olduğu görüldü(p:0,020). Gelsolin ile metastaz varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı(p:0,478). Rac1 ve gelsolin ile lenf nodu metastazı arasındaki ilişki incelendiğinde; lenf nodu metastazı olmayan hastaların gelsolin değerinin (6,10±3,03) lenf nodu metastazı olan hastalara göre (3,00±2,58) istatistiksel olarak daha yüksek olduğu görüldü (p:0,029). Rac1 ile lenf metastazı varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı(p:0,165). Literatürde bu konu hakkında çok az çalışma mevcuttur. Bu proteinler farklı kanser türlerinde araştırılmış ve farklı davranışlar sergileyebildiği gözlenmiştir. Ancak birçoğu ile sonuçlarımız koreledir. Çalışmamız Türk popülasyonundaki kolon kanserlerindeki kişiye özgü prognostik faktörlerin tanımlanarak sağ kalımın tahmin edilmesi, spesifik ilaç tedavilerinin geliştirilmesi, tümörün agresifliğini önceden tahmin edilmesi açısından ve Türk popülasyonundaki ilk çalışma olması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Incidence of Colorectal cancers increase over the age of 50 years. It is the 3rd most common cause of cancer-related mortality in the world and also in our country. The frequent mortality releated to colon cancers has led clinicians to work on the prognosis of the disease for many years. Molecular markers and clinicopathologic features also play a significant role in prognosis. Gelsolin and Rac1, which is a cell skeleton protein, have been found to be effective on the motility, plasticity, invasion, apoptosis and intracellular signaling of the cell. In this study, we aimed to evaluate the prognostic importance of gelsoline and Rac1 in the diagnosis of distant organ and lymph node metastases in colon cancer. In our study, data of 40 patients who underwent elective and emergency surgery for colon cancer between 2010-2017 at the General Surgery Department of University of Medical Sciences , Ankara Numune Training and Research Hospital were examined. Clinical, radiological, pathological and surgical reports of 40 patients were retrospectively reviewed. Preparations were stained immunohistochemically using the microarray technique. 20 (50%) of totally 40 patients, had distant organ metastasis and 10(50%) of 20 patients were with no distant organ metastasis had lymph node metastasis. In this study, Rac1 and gelsolin expression in the preparations were measured by immunoreactivity score. When the relationship between these values and the presence of metastases were examined; Rac1 value of the patients with metastasis (5.40 ± 2.28) was higher than the patients without metastasis (3.80 ± 1.88) (p: 0.020). There was no statistically significant relationship between gelsolin and metastasis (p: 0,478). When the relation between Rac1 and Gelsolin with lymph node metastases were examined separately; In patients without lymph node metastasis, the gelsolin value (6,10 ± 3,03) was found to be statistically higher than in patients with lymph node metastasis (3,00 ± 2,58) (p: 0,029). There was no statistically significant relationship between Rac1 and lymph node metastases (p: 0.165). There are very few studies on this subject in the literature. These proteins have been studied in different types of cancer and may have different behaviors. But many of our results are correlated with other studies. Our study is important in terms of predicting survival by identifying specific prognostic factors of colon cancer in Turkish population, developing specific drug therapies, predicting tumor aggressiveness and being the first study in Turkish population.