Kronik ürtikerli hastalarda uyku kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of sleep quality in patients with chronic urticaria
- Tez No: 530133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKCAN BASAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: kronik ürtiker, uyku kalitesi, hastalık şiddeti, chronic urticaria, sleep quality, disease severity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda kronik ürtikerli hastalarda uyku kalitesinin değerlendirilmesi ve hastalık aktivitesi ile uyku kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız etik kurul onayı alındıktan sonra 15.06.2017-15.07.2017 tarihleri arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ürtiker Takip Polikliniği'ne başvuran 18-75 yaş arası 100 hasta ile yürütülmüştür. Hastaların yaşı, cinsiyeti, hastalık süreleri, kronik hastalık durumları, anjioödem varlığı, kullandığı ilaçlar ve ürtiker tipi kaydedilmiştir. Hastalar gönüllülük esasına göre Ürtiker Aktivite Skoru (UAS), Pittsburg Uyku Kalite İndeksi (PUKİ), Ürtiker Kontrol Testi'ne tabi tutulmuştur. Uyku kalitesini değerlendirmek için PUKİ, hastalık şiddetini değerlendirmek için ise UAS kullanılmıştır. Sayısal verileri içeren analizlerde ortalama, standart sapma, frekans metodları ve bu verilerin karşılaştırılmasında StudentT Test ve Mann WhitneyU Test kullanılmıştır. Nitel verilerin karşılaştırılmasında Fisher's Exact Test kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada hastaların %77'si kadın, yaş ortalaması 41.25±12.62 yıl, hastalık süreleri ortalama 46.27±56.19 aydır. Uyku kalitesi kötü olanların oranı %59'dur. Yaş, cinsiyet, hastalık süresi, anjioödem varlığı, ek hastalık varlığının uyku kalitesiyle ilişkisi saptanmamıştır. Ürtiker aktivite skoru (UAS) ile uyku kalitesi (PUKİ) arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Ürtiker kontrol testi (UCT) ile uyku kalitesi (PUKİ) arasında ters yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmaktadır. İyi uyku kalitesi olanlarla kötü uyku kalitesi olanlar arasında UCT skoru değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Kronik ürtikerli hastaları değerlendirmede ve tedaviyi belirlemede özellikle kadın hastalar başta olmak üzere tüm hastalarda anksiyete, depresyon gibi psikolojik problemlerin yanı sıra hastanın uyku durumunun sorgulanmasının gerekli olduğu düşünülmektedir. Kronik ürtikerin etkin tedavisi ile hastalık şiddetindeki azalma hastanın uyku ve yaşam kalitesini de olumlu yönde etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of this study is to evaluate sleep quality in patients with chronic urticaria and to investigate the relationship between disease activity and sleep quality. Materials and Metods: The study was carried out with 100 patients aged 18-75 years who applied to the Urticaria Follow-Up Policlinic of Okmeydani Education and Research Hospital between 15.06.2017-15.07.2017 after the approval of the ethics committee. Age, gender, disease duration, chronic disease status, presence of angioedema, drugs and urticaria were recorded. The patients were subjected to the Urticaria Activity Score (UAS), the Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI), and the Urticaria Control Test on a voluntary basis. PSQI was used to evaluate sleep quality and UAS was used to assess disease severity. The mean, standard deviation, frequency methods were used for the analysis of numerical data and StudentT Test and Mann WhitneyU Test were used for comparison of these data. Fisher's Exact Test was used to compare the qualitative data. Results: In the study, 77% of the patients were female, the mean age was 41.25 ± 12.62 years, and the mean duration of disease was 46.27 ± 56.19 months. The rate of patients with poor sleep quality is 59%. Age, gender, duration of disease, presence of angioedema and presence of additional disease were not correlated with sleep quality. A statistically significant relationship was found between urticaria activity score (UAS) and sleep quality (PSQI). There is a statistically significant inverse relationship between urticaria control test (UCT) and sleep quality (PSQI). In terms of UCT scores, no statistically significant difference was found between those with poor sleep quality and those with poor sleep quality. Conclusions: In evaluating the patients with chronic urticaria and determining the treatment, it is thought that all patients, especially female patients, should be questioned as well as psychological problems such as anxiety and depression, as well as questioning the patient's sleep status. With the effective treatment of chronic urticaria, the decrease in the severity of the disease will positively affect the patient's sleep and quality of life.